Smak zupy ziemniaczanej podkręcam tym składnikiem. Najlepsza na obiad w chłodne dni

zupa ziemniaczana  pieczonym czosnkiem
Autor: Shutterstock Upiecz i dodaj do zupy ziemniaczanej. Jest pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca.
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegetariańska

Zupy ziemniaczane mają same zalety. Są pyszne, treściwe i składają się z niedrogich produktów. Właśnie taka jest zupa ziemniaczana podkręcona pieczonym czosnkiem, na którą przepis znajdziecie poniżej. To doskonały pomysł na rodzinny obiad, który nasyci i rozgrzeje w chłodne dni. Oto łatwy przepis na pełną smaku i aromatu zupę ziemniaczaną z pieczonym czosnkiem.

Jak upiec czosnek w całości?

Zupa ziemniaczana ugotowana według tego sprawdzonego przepisu swój smak zawdzięcza dodatkowi jednego składnika. Jej sekretem jest pieczony czosnek. To niezwykle aromatyczny i uniwersalny dodatek do wielu różnych dań. W tym przepisie piecze się całą główkę czosnku przekrojoną na pół. Po upieczeniu staje się kremowy, delikatny i po prostu przepyszny. Idealnie sprawdzi się nie tylko w zupie ziemniaczanej, ale i podkręci smak pieczonych mięs, past kanapkowych, farszów do pierogów czy naleśników oraz sosów.

Jak więc upiec czosnek w piekarniku? To bardzo łatwe zadanie. Główkę czosnku należy przekroić w poprzek na pół i ułożyć na blasze do pieczenia. Tak przygotowany czosnek skrapia się oliwą z oliwek i doprawia solą. Można owinąć go folią aluminiową, aby uniknąć przypalenia łupinek. Następnie wstawia się go do nagrzanego piekarnika. Temperatura powinna wynosić 200 stopni, a pieczenie trwa pół godziny.

Jak zrobić zupę ziemniaczaną z pieczonym czosnkiem?

Przepis na pyszną i treściwą zupę z ziemniaków z dodatkiem pieczonego czosnku jest prosty. To tylko parę łatwych kroków, z którymi poradzi sobie każdy. Wystarczy postępować według kolejnych kroków podanych w przepisie, a rewelacyjna zupa ziemniaczana uda się za pierwszym razem i podbije każde podniebienie.

Jak więc ugotować garnek kremowej zupy ziemniaczanej podkręconej pieczonym w całości czosnkiem? Dzięki temu prostemu przepisowi zrobicie ją na piątką z plusem.

  • 1. krok – upieczenie czosnku w piekarniku
  • 2. krok – ugotowanie ziemniaków w wodzie
  • 3. krok – podsmażenie cebuli
  • 4. krok – połączenie ziemniaków z cebulą, pieczonym czosnkiem oraz pozostałymi składnikami
  • 5. krok – podgrzanie i doprawienie zupy ziemniaczanej

Jak podawać zupę ziemniaczaną z pieczonym czosnkiem?

Pyszna i aromatyczna zupa z ziemniaków z pieczonymi ząbkami czosnku to idealna propozycja na obiad. Najlepiej sprawdzi się w chłodne dni na jesieni i w zimie. Już jedna miseczka rozgrzeje i nasyci pozostawiając przyjemne uczucie błogości. Porcje zupy ziemniaczanej można udekorować naturalnym jogurtem lub śmietaną czy posypać starym serem cheddar. Dobrym dodatkiem są także grzanki, które sprawią, że zupa stanie się bardziej treściwa. Wierzch zupy ziemniaczanej z czosnkiem pieczonym w piekarniku można też posypać posiekanymi świeżymi ziołami.

SKŁADNIKI

  • 2 l bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 800 g ziemniaków
  • 100 g startego sera cheddar
  • 1 cebula
  • 1 główka czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki płatków chili
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Główkę czosnku przekroić w poprzek na pół. Skropić oliwą z oliwek i lekko posolić. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec 30 minut.
  • Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzić i pozostawić w garnku, w którym się gotowały.
  • Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę, aż się zeszkli.
  • Upieczony czosnek wycisnąć z łupinek i przełożyć do ugotowanych ziemniaków.
  • Dodać podsmażoną cebulę i płatki chili.
  • Wlać bulion i zmiksować na gładki krem.
  • Podgrzewać na średnim ogniu i stopniowo wsypywać starty cheddar. Mieszać, aż ser się roztopi i połączy z pozostałymi składnikami.
  • Wlać sos sojowy i doprawić solą oraz pieprzem. Wymieszać.
  • Podawać z grzankami na obiad.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej