Słynna zupa antynowotworowa dra Joela Fuhrmana. Ma prosty skład i łatwo dostępne składniki

2022-08-18
SzU
Zupa antyrakowa
Autor: Shutterstock Zupa antyrakowa dr Fuhrmana to pożywny posiłek dla każdego.
łatwy
35 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Dr Joel Fuhrman to amerykański lekarz rodzinny i autor książek o zdrowym stylu bycia i przede wszystkim zdrowym odżywianiu. Lekarz bardzo aktywnie działa również w mediach społecznościowych, promując prozdrowotną dietę bazującą na roślinach i chętnie dzieląc się swoimi przepisami. Opracowana przez niego zupa antynowotworowa ma za zadanie wzmocnić siły obronne organizmu i wspomóc system odpornościowy, tym samym stając się prostym sposobem profilaktyki antyrakowej.

Właściwości zupy

Choć zupa ta jest bardzo zdrowa i pożywna, sama w sobie nie zdziała cudów. Natomiast w połączeniu z odpowiednio trybem życia jadana regularnie ma szanse wzmocnić organizm i być częścią profilaktyki antynowotworowej. Skomponowana jest bowiem ze składników bogatych w witaminy, związki mineralne i fitoskładniki, które działają przeciwstarzeniowo i wzmacniająco na system immunologiczny organizmu. Dr Fuhrmann podzielił się przepisem na nią wiele lat temu i ma ona swoich wiernych konsumentów. I nic w tym dziwnego, bo to nie tylko zdrowe, ale również smaczne połączenie składników roślinnych, które tworzy smaczną zupę.

Przepis na zupę antyrakową

SKŁADNIKI

  • 3 nieduże cukinie
  • 2 średnie cebule
  • 1 cały por
  • 1 garść fasoli mung
  • kilka świeżych grzybów
  • 0,5 szklanki orzechów włoskich lub nerkowców
  • 2 szklanki wody
  • 2 szklanki świeżego soku z marchewki
  • 1 szklanka soku z selera naciowego
  • 2 liście jarmużu lub pół pęczka dowolnej zieleniny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Fasole namoczyć na noc, a następnie ugotować do miękkości.
  • W tym czasie posiekać drobno jarmuż i zieleninę, dodać do fasoli.
  • Cebule i cukinie pokroić na ćwiartki, pora na spore kawałki, dodać do zupy.
  • Warzywa gotować 15 minut, a następnie wyłowić je z zupy przełożyć do blendera.
  • Do blendera dodać również połowę orzechów i 1 szklankę wywaru. Zmiksować na gładko.
  • Zawartość blendera przelać ponownie do zupy, dodać sok z marchwi i selera.
  • Resztę orzechów posiekać, a grzyby pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gotować jeszcze 15-20 minut.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli
SzU