Słynna zupa antynowotworowa dra Joela Fuhrmana. Ma prosty skład i łatwo dostępne składniki
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Dr Joel Fuhrman to amerykański lekarz rodzinny i autor książek o zdrowym stylu bycia i przede wszystkim zdrowym odżywianiu. Lekarz bardzo aktywnie działa również w mediach społecznościowych, promując prozdrowotną dietę bazującą na roślinach i chętnie dzieląc się swoimi przepisami. Opracowana przez niego zupa antynowotworowa ma za zadanie wzmocnić siły obronne organizmu i wspomóc system odpornościowy, tym samym stając się prostym sposobem profilaktyki antyrakowej.
Właściwości zupy
Choć zupa ta jest bardzo zdrowa i pożywna, sama w sobie nie zdziała cudów. Natomiast w połączeniu z odpowiednio trybem życia jadana regularnie ma szanse wzmocnić organizm i być częścią profilaktyki antynowotworowej. Skomponowana jest bowiem ze składników bogatych w witaminy, związki mineralne i fitoskładniki, które działają przeciwstarzeniowo i wzmacniająco na system immunologiczny organizmu. Dr Fuhrmann podzielił się przepisem na nią wiele lat temu i ma ona swoich wiernych konsumentów. I nic w tym dziwnego, bo to nie tylko zdrowe, ale również smaczne połączenie składników roślinnych, które tworzy smaczną zupę.
Przepis na zupę antyrakową
SKŁADNIKI
- 3 nieduże cukinie
- 2 średnie cebule
- 1 cały por
- 1 garść fasoli mung
- kilka świeżych grzybów
- 0,5 szklanki orzechów włoskich lub nerkowców
- 2 szklanki wody
- 2 szklanki świeżego soku z marchewki
- 1 szklanka soku z selera naciowego
- 2 liście jarmużu lub pół pęczka dowolnej zieleniny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Fasole namoczyć na noc, a następnie ugotować do miękkości.
- W tym czasie posiekać drobno jarmuż i zieleninę, dodać do fasoli.
- Cebule i cukinie pokroić na ćwiartki, pora na spore kawałki, dodać do zupy.
- Warzywa gotować 15 minut, a następnie wyłowić je z zupy przełożyć do blendera.
- Do blendera dodać również połowę orzechów i 1 szklankę wywaru. Zmiksować na gładko.
- Zawartość blendera przelać ponownie do zupy, dodać sok z marchwi i selera.
- Resztę orzechów posiekać, a grzyby pokroić w kostkę, dodać do zupy. Gotować jeszcze 15-20 minut.