Pyszna zupa dyniowa, która wspiera odchudzanie. Robię ją tylko według tego przepisu
Dieta bezglutenowa
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Dietetyczna zupa dyniowa jest pyszna, aromatyczna i sycąca. To bogactwo smaku i prozdrowotnych składników odżywczych. Idealnie sprawdzi się na obiad na diecie i nie tylko. Oczaruje każdego, kto jej spróbuje. Zobaczcie, jak zrobić najlepszą dietetyczną zupę dyniową i sprawdźcie ten prosty przepis.
Czy zupa z dyni jest dobra na odchudzanie?
Diety odchudzające wymagają trochę wyrzeczeń, ale nie oznacza to, że fit jedzenie musi być nudne, niesmaczne i nijakie. Najlepszym przykładem jest dietetyczna zupa dyniowa, na którą przepis znajdziecie poniżej. Jest nie tylko pyszna i aromatyczna. To spora dawka witamin, minerałów i substancji odżywczych pochodzących z dyni i innych warzyw.
Dynia jest jednym z wielu warzyw, które zalecane są w trakcie diety odchudzającej. To pyszne i niskokaloryczne sezonowe warzywo jest skarbnicą składników odżywczych, które zapewniają prawidłową pracę całego organizmu. Dietetyczna zupa dyniowa zawiera niezbędne witaminy i minerały. Wspiera proces zrzucania zbędnych kilogramów i poprawia trawienie, a także pomaga zbudować tak ważną jesienią i zimą odporność
Jak zrobić dietetyczną zupę z dyni?
Przepis na lekką i sprzyjającą odchudzaniu zupę dyniową jest łatwy i szybki. Na liście składników znalazła się tytułowa dynia oraz inne kolorowe i pełne zdrowia warzywa. Świetnym dodatkiem jest serek wiejski. Doskonale zastępuje śmietanę, dostarcza białka i sprawia, że zupa ma przyjemną kremową konsystencję. Smak dania podkręca świeży imbir, który od setek lat ceniony jest ze względu na swoje prozdrowotne właściwości.
Swój świetny smak dietetyczna zupa dyniowa zawdzięcza odpowiedniemu sposobowi przyrządzenia. Najpierw należy upiec warzywa w piekarniku. Sprawia to, że zyskują obłędny aromat, a zupa ma bogaty smak.
Jak więc ugotować pyszną domową zupę dyniową na odchudzanie? Z tym przepisem jest to łatwe i szybkie.
- 1. krok – upieczenie obranych i pokrojonych warzyw w piekarniku
- 2. krok – przełożenie pieczonych warzyw do garnka i wlanie bulionu
- 3. krok – dodanie pozostałych składników
- 4. krok – zmiksowanie zupy dyniowej na gładki krem
Jak podawać dietetyczną zupę z dyni?
Przepis na domową zupę dyniową, która ma właściwości odchudzające, warto zapisać. To pyszne sezonowe danie sprawdzi się nie tylko podczas diety. Danie jest pyszne, aromatyczne i sycące, dlatego przypadnie do smaku nawet tym, którzy nie muszą martwić się wagą i nie liczą kalorii. Zupa dyniowa to pomysł na lekki obiad dla całej rodziny. Można też zapakować ją do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy. Wystarczy podgrzać ją w mikrofalówce i zjeść na lunch.
Porcje smakowitej odchudzającej zupy dyniowej można dodatkowo udekorować kleksem z jogurtu naturalnego lub greckiego i posypać posiekanymi świeżymi ziołami. Przyjemnym dodatkiem są także prażone pestki dyni lub grzanki.
SKŁADNIKI
- 1 l bulionu warzywnego
- 500 dyni Hokkaido
- 400 g serka wiejskiego
- 5 pomidorów
- 5 marchewek
- 2 czerwone papryki
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 1 cm świeżego imbiru
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Obraną marchewkę, cukinię, dynię i paprykę pokroić w kostkę. Cebulę pokroić w piórka.
- Warzywa ułożyć w formie do zapiekania. Skropić oliwą z oliwek i doprawić solą oraz pieprzem.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i piec około 15 minut. Warzywa wymieszać i piec kolejne 15 minut.
- Pieczone warzywa przełożyć do garnka i wlać bulion. Zagotować.
- Dodać posiekany czosnek i imbir oraz serek wiejski. Podgrzać.
- Zupę zmiksować na gładki krem.
- Podawać na obiad z jogurtem, pestkami dyni lub grzankami oraz świeżymi ziołami.