Ryżanka: łatwa zupa na rosole lub bulionie warzywnym

Ryżanka: łatwa zupa na rosole
Autor: Shutterstock.com Ryżanka - prosta zupa na rosole lub bulionie warzywnym
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ryżanka to odmiana tradycyjnego krupniku, czyli zupa gotowana na rosole z dodatkiem ryżu. Istnieje wiele wersji tej zupy. Najłatwiejsza i najprostsza to ryżanka na bulionie warzywnym. Zupa praktycznie z niczego, a bardzo smaczna i pełnowartościowa. Zupy mają dobrocznynny wpływ na nasz układ pokarmowy. Szczególnie w chłodniejsze dni polecam! 

SKŁADNIKI

  • 100 g ryżu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 marchew, pokrojona w kostkę lub starta na tarce
  • 1 pietruszka, pokrojona w kosteczkę lub starta na tarce
  • 1 cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1½ l rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz. Dodać pokrojone warzywa. Smażyć przez około 5 minut lub do chwili, gdy cebula się zeszkli.
  • Do garnka dodać przepłukany i osączony z wody ryż. Mieszając, smażyć około 1-2 minut lub do chwili, gdy ryż zacznie być szklisty. 
  • Wlać rosół lub bulion. Zagotować. Następnie gotować na małym ogniu przez 12-15 minut. 
  • Spróbować ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać z posiekaną natką pietruszki. 
Ryż - właściwości i sposoby gotowania

Rozgrzewające zupy - 10 przepisów na zupy idealne na chłody i słoty

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej