Ryżanka: łatwa zupa na rosole lub bulionie warzywnym
2021-12-02
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ryżanka to odmiana tradycyjnego krupniku, czyli zupa gotowana na rosole z dodatkiem ryżu. Istnieje wiele wersji tej zupy. Najłatwiejsza i najprostsza to ryżanka na bulionie warzywnym. Zupa praktycznie z niczego, a bardzo smaczna i pełnowartościowa. Zupy mają dobrocznynny wpływ na nasz układ pokarmowy. Szczególnie w chłodniejsze dni polecam!
SKŁADNIKI
- 100 g ryżu
- 2 łyżki oliwy
- 1 marchew, pokrojona w kostkę lub starta na tarce
- 1 pietruszka, pokrojona w kosteczkę lub starta na tarce
- 1 cebula
- 1 łodyga selera naciowego
- 1½ l rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego
- 2 łyżki natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz. Dodać pokrojone warzywa. Smażyć przez około 5 minut lub do chwili, gdy cebula się zeszkli.
- Do garnka dodać przepłukany i osączony z wody ryż. Mieszając, smażyć około 1-2 minut lub do chwili, gdy ryż zacznie być szklisty.
- Wlać rosół lub bulion. Zagotować. Następnie gotować na małym ogniu przez 12-15 minut.
- Spróbować ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać z posiekaną natką pietruszki.
Ryż - właściwości i sposoby gotowania