Rozgrzewająca zupa warzywna z pora i kapusty
2021-03-29
łatwy
70 min
4
Wypróbuj przepis na zupę jarzynową z porem i kapustą w roli głównej. Tradycyjna zupa warzywna z grzankami w tym wydaniu jest gęsta, treściwa i bardzo aromatyczna, do tego znakomicie rozgrzewa. To świetna opcja na jesienno-zimowe chłody.
SKŁADNIKI
- 2 pory pokrojone w cienkie plasterki
- 1 cebula pokrojona w piórka
- 3 ząbki czosnku, posiekane
- 30 dag włoskiej kapusty cienko poszatkowanej
- 2 łyżki masła,
- łyżka oliwy z oliwek
- 1 l bulionu drobiowego (może być z kostki)
- 4 kromki białego chleba opieczonego na rumiano
- 20 dag sera Gruyere, startego na wiórki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej masło z oliwą w rondlu, wrzuć pory, cebulę i czosnek. Podsmażaj 5-8 minut aż się zeszklą, mieszając w trakcie.
- Dodaj kapustę i przesmaż wszystko razem, aż kapusta zmięknie. następnie zalej bulionem, posól i popieprz. Tak przygotowane warzywa przykryj pokrywą i gotuj na małym ogniu 15 minut.
- Weź głębokie naczynie do zapiekania. Na dnie ułóż kromki podpieczonego wcześniej pieczywa, posyp połową sera.
- Ostrożnie wlej zupę na grzanki, posyp pozostałym serem i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni C. Po 45 minutach zupa będzie gotowa.
- Jeśli nie masz dużego naczynia do zapiekania, możesz zastosować żaroodporne kokilki, w których zapieczesz 4 porcje zupy.