Rozgrzewająca zupa dyniowa z kaparami, chili i makaronem
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Delikatna w smaku dynia lubi towarzystwo wyrazistych i ostrych przypraw. Podajemy przepis na zupę dyniową z kaparami i chili. To danie idealne na chłodne dni.
SKŁADNIKI
- ok. 1½ kg dyni
- 2 średnie cebule
- 1 łyżka kaparów z zalewy
- ¼ łyżeczki płatków chili
- 3 łyżki oleju
- 100 ml słodkiej śmietanki
- 1 opakowanie makaronu nitki
- woda
- sól do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron musimy ugotować w osolonej wodzie, a następnie zahartować w zimnej i odcedzić.
- Dynię i cebulę obieramy, kroimy w średnią kostkę i podsmażamy na oleju na złoty kolor.
- Następnie podlewamy wodą, tak żeby przykryła ona dynię, dodajemy płatki chili, sól do smaku i gotujemy do miękkości, uważając przy tym, żeby dynia się nie rozgotowała.
- Połowę zupy miksujemy ze słodką śmietanką i łączymy z pozostałą częścią.
- Na koniec dodajemy kapary i gotujemy. Podawać z makaronem nitki.