Rosół z kaszą jaglaną - zdrowy i sycący
2022-01-02
łatwy
20 min
4
Rosół z kaszą jaglaną to prosta i pożywna zupa. Kasza jaglana zagęszcza zupę, a kawałki kurczaka i ziemniaki dodają sytości. Dla smaku dodamy do zupy przesmażone warzywa korzeniowe oraz świeżą natkę pietruszki. Zobacz, jak łatwo przygotować ten sycący rosół.
SKŁADNIKI
- 4 pałki, czyli podudzia kurczaka, ugotowane w rosole
- 1,5 l rosołu lub bulionu warzywnego
- 3 ziemniaki średniej wielkości
- 30 g masła
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- 70 g kaszy jaglanej
- 1 pęczek natki pietruszki lub koperku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rosół przelej do garnka. Doprowadź do wrzenia.
- Na patelni rozpuść połowę masła. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno psoiekany czosnek. Smaż do zeszklenia. Dodaj do rosołu.
- Na patelnię dodaj pozostałe masło. Gdy się rozpuści, dorzuć starte na tarce marchewkę i pietruszkę. Smaż przez 3 minutu. Dodaj do rosołu.
- Do garnka z rosołem dodaj także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę jaglaną. Jeśli nie mas pewności, czy kasza nie jest gorzka, przelej ją wrzątkiem, odcedź i dodaj do zupy.
- Zupę gotuje przez 15 minut na małym ogniu.
- Mięso z pałek kurczaka obierz z kości. Pokrój drobniej. Dodaj do zupy.
- Na koniec dodaj posiekaną zieleniną. Zamieszaj. Spróbuj. W razie potrzeby przypraw solą i pieprzem.
- Rozlej do talerzy i podawaj. Smacznego!
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki