Rosół z kaszą jaglaną - zdrowy i sycący

Rosół z kaszą jaglaną - zdrowy i sycący
Autor: Shutterstock.com Rosół z kaszą jaglaną - zdrowy i sycący
łatwy
20 min
4

Rosół z kaszą jaglaną to prosta i pożywna zupa. Kasza jaglana zagęszcza zupę, a kawałki kurczaka i ziemniaki dodają sytości. Dla smaku dodamy do zupy przesmażone warzywa korzeniowe oraz świeżą natkę pietruszki. Zobacz, jak łatwo przygotować ten sycący rosół. 

SKŁADNIKI

  • 4 pałki, czyli podudzia kurczaka, ugotowane w rosole
  • 1,5 l rosołu lub bulionu warzywnego
  • 3 ziemniaki średniej wielkości
  • 30 g masła
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 70 g kaszy jaglanej
  • 1 pęczek natki pietruszki lub koperku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rosół przelej do garnka. Doprowadź do wrzenia. 
  • Na patelni rozpuść połowę masła. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz drobno psoiekany czosnek. Smaż do zeszklenia. Dodaj do rosołu.
  • Na patelnię dodaj pozostałe masło. Gdy się rozpuści, dorzuć starte na tarce marchewkę i pietruszkę. Smaż przez 3 minutu. Dodaj do rosołu.
  • Do garnka z rosołem dodaj także obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz kaszę jaglaną. Jeśli nie mas pewności, czy kasza nie jest gorzka, przelej ją wrzątkiem, odcedź i dodaj do zupy.
  • Zupę gotuje przez 15 minut na małym ogniu. 
  • Mięso z pałek kurczaka obierz z kości. Pokrój drobniej. Dodaj do zupy.
  • Na koniec dodaj posiekaną zieleniną. Zamieszaj. Spróbuj. W razie potrzeby przypraw solą i pieprzem. 
  • Rozlej do talerzy i podawaj. Smacznego! 
Rosół domowy: tradycyjny przepis na lekarstwo na wszystkie smutki

Co zrobić z mięsa z rosołu? Sprawdź 7 genialnych sposobów na gotowane mięso

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej