Pyszna ogórkowa z pęczakiem - łatwa i szybka w przygotowaniu
2021-03-29

łatwy
40 min
4
Talerz gorącej zupy to znakomita porcja energii, zwłaszcza w chłodne dni. Ogórkowa z pęczakiem jest smaczna, pożywna i niezwykle treściwa. Szybo zaspokoi głód, zasyci na długo i rozgrzeje.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 100 g kaszy pęczak
- 4 ogórki kiszone
- 4 ziemiaki
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 łyżka koncentratu
- sól i pieprz
- olej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kaszę zalać wodą i moczyć 60 min, osączyć i przepłukać. Bulion zagotować i wrzucić do niego kaszę, gotować 15 min.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę, dodać do bulionu i gotować aż zmiękną.
- Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę obrać i posiekać.
- Na rozgrzanym oleju zeszklić cebulę, po chwili dodać marchewkę, smażyć 5 min, przyprawić i dodać koncentrat.
- Podsmażone warzywa dodać do bulionu, wymieszać. Na koniec dodać starte ziemniaki i podgrzewać jeszcze 10 min.