Przepisy na Wielkanoc: zupa chrzanowa
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Żurek to bez wątpienia król wśród zup wielkanocnych, ale w tegoroczne święta proponujemy zastąpić go równie smaczną i tradycyjną zupą chrzanową, której ostry i lekko kwaskowaty smak idealnie wkomponuje się w dania wielkanocne.
SKŁADNIKI
- 6 łyżek chrzanu ze słoika
- 1-2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 200-300 g ziemniaków
- ok. 150 ml wytrawnego wina białego
- 150 ml bulionu z kury
- 3 łyżki masła
- pojemnik śmietany kremówki (250 ml)
- 2 łyżki soku z limetki
- cukier
- oliwa z oliwek
- pęczek rzodkiewki i szczypiorku
- sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozpuszczamy masło, do którego wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, ziemniaki pokrojone w kostkę i posiekany ząbek czosnku. Mieszamy i smażymy około 2-3 minut.
- Dodajemy sól, pieprz i cukier. Mieszamy i dolewamy wino i zwiększamy ogień.
- Kiedy połowa wina odparuje dodajemy bulion, 2 szklanki wody i śmietanę. Mieszamy i podgotowujemy około pół godziny.
- Na koniec dodajemy sok z limetki i wszystko miksujemy.
- Do gładkiego kremu dodajemy chrzan i dokładnie mieszamy.
- Rzodkiewki myjemy i kroimy na plastry, szczypiorek siekamy.
- Gotową zupę chrzanową podajemy w miseczkach. Obsypujemy rzodkiewką i szczypiorkiem. Polewamy oliwą z oliwek. Smacznego!