Przepisy na Wielkanoc: zupa chrzanowa
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          50 min
      
      
        
          4
      
    Żurek to bez wątpienia król wśród zup wielkanocnych, ale w tegoroczne święta proponujemy zastąpić go równie smaczną i tradycyjną zupą chrzanową, której ostry i lekko kwaskowaty smak idealnie wkomponuje się w dania wielkanocne.
SKŁADNIKI
- 6 łyżek chrzanu ze słoika
 - 1-2 cebule
 - 1 ząbek czosnku
 - 200-300 g ziemniaków
 - ok. 150 ml wytrawnego wina białego
 - 150 ml bulionu z kury
 - 3 łyżki masła
 - pojemnik śmietany kremówki (250 ml)
 - 2 łyżki soku z limetki
 - cukier
 - oliwa z oliwek
 - pęczek rzodkiewki i szczypiorku
 - sól i pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozpuszczamy masło, do którego wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę, ziemniaki pokrojone w kostkę i posiekany ząbek czosnku. Mieszamy i smażymy około 2-3 minut.
 - Dodajemy sól, pieprz i cukier. Mieszamy i dolewamy wino i zwiększamy ogień.
 - Kiedy połowa wina odparuje dodajemy bulion, 2 szklanki wody i śmietanę. Mieszamy i podgotowujemy około pół godziny.
 - Na koniec dodajemy sok z limetki i wszystko miksujemy.
 - Do gładkiego kremu dodajemy chrzan i dokładnie mieszamy.
 - Rzodkiewki myjemy i kroimy na plastry, szczypiorek siekamy.
 - Gotową zupę chrzanową podajemy w miseczkach. Obsypujemy rzodkiewką i szczypiorkiem. Polewamy oliwą z oliwek. Smacznego!