Przepis na zupę z dyni według Magdy Gessler
2023-09-11
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Magda Gessler wie, jak dobrze ugotować zupę z dyni - jej sekretem są dobrej jakości produkty i właściwie dobrane aromatyczne przyprawy. Zobacz, co tym razem możesz u niej podejrzeć... i dogodzić swojemu podniebieniu! Podajemy przepis na zupę z dyni według Magdy Gessler!
Uwaga: warto eksperymentować z różnymi gatunkami dyni – każdy daje zupę o nieco innym smaku. Więcej o różnych gatunkach dyni:
- Dynia hokkaido - właściwości i wartości odżywcze
- Dynia piżmowa - jakie ma właściwości
- Dynia makaronowa - co to za odmiana
- Dynia muskat - zastosowania kulinarne
Pod materiałem wideo znajdziesz też inne przepisy na zupy dyniowe.
Przepis na zupę z dyni wg Magdy Gessler
SKŁADNIKI
- 1,5 kg miąższu dyni
- 200 ml mleka
- 200 ml bulionu warzywnego
- 200 ml śmietanki kremówki
- 4 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- natka pietruszki do dekoracji
- 4 łyżki łuskanych pestek dyni
- sól morska
- pieprz biały
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać ją mlekiem i bulionem. Dodać szczyptę soli i gotować na średnim ogniu, aż stanie się miękka.
- Dodać rozdrobniony czosnek, jeszcze chwilę gotować. Zmiksować zupę na krem, dodać śmietankę, pieprz i gałkę.
- Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, udekorowaną natką pietruszki.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!