Przepis na zupę z dyni według Magdy Gessler

Zupa z dyni Magdy Gessler
Autor: Shutterstock Zupa z dyni to hit każdej jesieni - warto ją jeść, bo jest bardzo zdrowa!
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Magda Gessler wie, jak dobrze ugotować zupę z dyni - jej sekretem są dobrej jakości produkty i właściwie dobrane aromatyczne przyprawy. Zobacz, co tym razem możesz u niej podejrzeć... i dogodzić swojemu podniebieniu! Podajemy przepis na zupę z dyni według Magdy Gessler!

Uwaga: warto eksperymentować z różnymi gatunkami dyni – każdy daje zupę o nieco innym smaku. Więcej o różnych gatunkach dyni:

Pod materiałem wideo znajdziesz też inne przepisy na zupy dyniowe.

Przepis na zupę z dyni wg Magdy Gessler

SKŁADNIKI

  • 1,5 kg miąższu dyni
  • 200 ml mleka
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 4 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • natka pietruszki do dekoracji
  • 4 łyżki łuskanych pestek dyni
  • sól morska
  • pieprz biały

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię obrać i pokroić w kostkę. Włożyć do garnka, zalać ją mlekiem i bulionem. Dodać szczyptę soli i gotować na średnim ogniu, aż stanie się miękka.
  • Dodać rozdrobniony czosnek, jeszcze chwilę gotować. Zmiksować zupę na krem, dodać śmietankę, pieprz i gałkę.
  • Podawać z uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, udekorowaną natką pietruszki.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Adrianne Mazurek
więcej