Dynia makaronowa: co to za odmiana dyni? Właściwości i zastosowanie w kuchni [WIDEO]

2021-09-08 10:54

Na straganach dostępne są różne odmiany dyni. Najpopularniejsze to dynia olbrzymia i hokkaido, ale warto odkrywać także inne gatunki, jak dynia makaronowa. Jej nazwa nie powstała przypadkowo, ponieważ miąższ dyni makaronowej rozdziela się na włókna jak w spaghetti.

Dynia makaronowa: co to za gatunek dyni? Właściwości i zastosowanie w kuchni
Autor: thinkstockphotos.com Miąższ dyni makaronowej rozdziela się na drobne włókna - jak makaron spaghetti

Spis treści

  1. Dynia makaronowa – skąd nazwa?
  2. Właściwości i wartości odżywcze dyni makaronowej
  3. Dynia makaronowa w kuchni

Dynia makaronowa, czyli Cucurbita pepo L. subsp. Pepo, to odmiana dyni zwyczajnej. Warzywo wyróżnia się owalnym kształtem i twardą skórką – żółtą lub bladopomarańczową, zależnie od odmiany. W Polsce dynia makaronowa nie jest powszechnie znana i uprawiana. Jej walory bardziej doceniają mieszkańcy Stanów Zjednoczonych czy Europy Zachodniej.

Dynia makaronowa – skąd nazwa?

Jak sama nazwa wskazuje, dynia makaronowa musi mieć coś wspólnego z makaronem. Angielski termin "spaghetti squash" charakteryzuje ją o wiele lepiej. Otóż miąższ dyni makaronowej – po ugotowaniu bądź upieczeniu – rozdziela się na drobniutkie włókna, którymi można zastąpić makaron, a zwłaszcza spaghetti. Dynia makaronowa wyróżnia się przy tym delikatnym smakiem, a niektóre jej warianty mają w sobie lekko melonowy aromat.

Właściwości i wartości odżywcze dyni makaronowej

Dynia makaronowa jest warzywem niskokalorycznym. Zawiera niewiele węglowodanów i takie mikroelementy jak żelazo, fosfor czy wapń. Wyróżnia się za to sporą zawartością witamin – zwłaszcza witaminy A. Ma lekko moczopędne działanie, a dzięki błonnikowi sprzyja utrzymaniu lepszej wagi, pobudzając perystaltykę jelit.

Dynia makaronowa w kuchni

Nietuzinkowe właściwości dyni makaronowej szybko zostały zauważone w kulinariach. Miąższ dyni rozdzielający się na włókna często zastępuje makaron, zwłaszcza spaghetti, stanowiąc dla niego o wiele zdrowszą, warzywną alternatywę.

Dynię makaronową można gotować i zapiekać. Pasuje do dań wytrawnych, a także puddingów, deserów oraz ciast. Co więcej, świetnie sprawdza się w marynatach. Zakonserwowana dynia makaronowa nie traci swojej włóknistej struktury. Można zatem przygotowywać z niej oryginalne sałatki.