Przepis na grusconkę. Zamiast grzybowej i barszczu na wigilijną kolację

grusconka
Autor: Shutterstock Grusconka to regionalny przepis na pyszną zupę z gruszek na Wigilię.
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Grusconka, czyli zupa z gruszek, to regionalna potrawa tradycyjnie serwowana na wigilijną kolację. Przepis pochodzi z Łodzi, ale powoli zaczyna zdobywać wiernych fanów w całej Polsce. Przepis na ten łódzki specjał nie jest trudny, a zupa smakuje wyśmienicie. Oto regionalny przepis na świąteczną zupę z gruszek, czyli grusconkę.

Z czego zrobić zupę grusconkę?

Do przygotowania tej pysznej i aromatycznej zupy potrzebne są proste składniki. Niegdyś grusconka była zupą, którą jadało się głównie w biednych domach. Gruszki były jednymi z najłatwiej dostępnych składników, a owocowe drzewka rosły nawet przy drogach. Dziś zupa z gruszek jest wigilijną potrawą, którą przyrządza się nie tylko w Łodzi i okolicach. Grono wielbicieli cały czas się powiększa.

Do ugotowania garnka pysznej i aromatycznej zupy grusconki, potrzebne są proste produkty. Na liście składników znalazły się więc:

Jak zrobić zupę z gruszek?

Regionalny przepis na pyszną i oryginalną grusconkę nie jest skomplikowany i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Składa się z kilku prostych kroków, a czas przygotowania wynosi tylko pół godziny. Jeżeli chcecie w tym roku zaskoczyć bliskich niebanalnym daniem podczas Wigilii i świąt Bożego Narodzenia, wykorzystajcie ten łatwy regionalny przepis na pyszną grusconkę.

Przepis został podzielony na kilka łatwych etapów:

  • 1. etap – ugotowanie świeżych i suszonych gruszek
  • 2. etap – usunięcie z wywaru suszonych owoców, przetarcie przez sitko świeżych gruszek
  • 3. etap – dodanie do wywaru śmietany i doprawienie zupy

Jak podawać grusconkę?

Warto wiedzieć, że zupa z gruszek to nie tylko pyszny smak i przyjemny aromat. Już jedna miseczka dostarczy wielu cennych dla zdrowia witamin, minerałów i błonnik. Tradycyjnie grusconkę podaje się z gotowanymi ziemniakami i skwarkami ze słoniny lub boczku. W tej wersji smakuje najlepiej, ale w Wigilię dodatki mięsne należy pominąć. Miseczki z zupą gruszkową będą pięknie prezentować się udekorowane suszonymi owocami i kleksem ze śmietany.

SKŁADNIKI

  • 4 szklanki wody
  • 500 g gruszek
  • 300 g suszonych gruszek
  • 1 szklanka śmietany
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • szczypta cukru
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Obrane gruszki pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka.
  • Dodać suszone gruszki. Wlać wodę i gotować na średnim ogniu.
  • Kiedy gruszki staną się miękkie, wyjąć suszone owoce. Pozostałe świeże gruszki przetrzeć przez drobne sitko.
  • Do zupy wlać śmietanę i wsypać mąkę. Doprawić solą i cukrem. Wymieszać.
  • Podawać od razu z ziemniakami i skwarkami z boczku lub na wigilijną kolację z suszonymi gruszkami.
Beszamel: Gruszki - właściwości gruszek. Dlaczego warto jeść gruszki?
Anna Szulc-Górska
Redaktor

Dyplomowana dziennikarka z doświadczeniem w public relations. Wielbicielka zdrowego odżywiania, kuchni tajskiej i włoskiej. Fanka psychologicznych thrillerów, szwedzkich kryminałów, kina moralnego niepokoju i teleturniejów z wiedzy ogólnej. Skarbnica niepotrzebnych informacji. W przyszłości …

więcej