Przepis na grusconkę. Zamiast grzybowej i barszczu na wigilijną kolację
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Grusconka, czyli zupa z gruszek, to regionalna potrawa tradycyjnie serwowana na wigilijną kolację. Przepis pochodzi z Łodzi, ale powoli zaczyna zdobywać wiernych fanów w całej Polsce. Przepis na ten łódzki specjał nie jest trudny, a zupa smakuje wyśmienicie. Oto regionalny przepis na świąteczną zupę z gruszek, czyli grusconkę.
Z czego zrobić zupę grusconkę?
Do przygotowania tej pysznej i aromatycznej zupy potrzebne są proste składniki. Niegdyś grusconka była zupą, którą jadało się głównie w biednych domach. Gruszki były jednymi z najłatwiej dostępnych składników, a owocowe drzewka rosły nawet przy drogach. Dziś zupa z gruszek jest wigilijną potrawą, którą przyrządza się nie tylko w Łodzi i okolicach. Grono wielbicieli cały czas się powiększa.
Do ugotowania garnka pysznej i aromatycznej zupy grusconki, potrzebne są proste produkty. Na liście składników znalazły się więc:
- świeże i suszone gruszki
- woda
- śmietana
- mąka pszenna
- sól i cukier
Jak zrobić zupę z gruszek?
Regionalny przepis na pyszną i oryginalną grusconkę nie jest skomplikowany i nie wymaga wielu godzin w kuchni. Składa się z kilku prostych kroków, a czas przygotowania wynosi tylko pół godziny. Jeżeli chcecie w tym roku zaskoczyć bliskich niebanalnym daniem podczas Wigilii i świąt Bożego Narodzenia, wykorzystajcie ten łatwy regionalny przepis na pyszną grusconkę.
Przepis został podzielony na kilka łatwych etapów:
- 1. etap – ugotowanie świeżych i suszonych gruszek
- 2. etap – usunięcie z wywaru suszonych owoców, przetarcie przez sitko świeżych gruszek
- 3. etap – dodanie do wywaru śmietany i doprawienie zupy
Jak podawać grusconkę?
Warto wiedzieć, że zupa z gruszek to nie tylko pyszny smak i przyjemny aromat. Już jedna miseczka dostarczy wielu cennych dla zdrowia witamin, minerałów i błonnik. Tradycyjnie grusconkę podaje się z gotowanymi ziemniakami i skwarkami ze słoniny lub boczku. W tej wersji smakuje najlepiej, ale w Wigilię dodatki mięsne należy pominąć. Miseczki z zupą gruszkową będą pięknie prezentować się udekorowane suszonymi owocami i kleksem ze śmietany.
SKŁADNIKI
- 4 szklanki wody
- 500 g gruszek
- 300 g suszonych gruszek
- 1 szklanka śmietany
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- szczypta cukru
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Obrane gruszki pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do garnka.
- Dodać suszone gruszki. Wlać wodę i gotować na średnim ogniu.
- Kiedy gruszki staną się miękkie, wyjąć suszone owoce. Pozostałe świeże gruszki przetrzeć przez drobne sitko.
- Do zupy wlać śmietanę i wsypać mąkę. Doprawić solą i cukrem. Wymieszać.
- Podawać od razu z ziemniakami i skwarkami z boczku lub na wigilijną kolację z suszonymi gruszkami.