Pożywna zupa pomidorowa z pierożkami tortellini

2021-03-29
Pożywna zupa pomidorowa z pierożkami tortellini
Autor: Shutterstock
łatwy
30 min
4

Zupa pomidorowa z pierożkami tortellini to pożywne danie jednogarnkowe. Taka zupa postawi na nogi każdego. Sycąca, smaczna i łatwa w przygotowaniu jest deską ratunkową, gdy trzeba przygotować odżywczy posiłek w krótkim czasie. 


Przepis opracowały i  przetestowały dla WasAnna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska

SKŁADNIKI

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3-5 pieczarek
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 puszki pomidorów krojonych
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 0,25 łyżeczki pieprzu
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 100 ml śmietany 18%
  • 450-500 g gotowych pierożków tortellini z nadzieniem serowym
  • 50 g startego parmezanu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażyć do zeszklenia.
  • Dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć 2-4 minut.
  • Dodać krojone pomidory oraz przecier z pomidorów. Zagotować. Dodać bulion. Przyprawić ziołami oraz solą i pieprzem. Ponownie zagotować. Zdjąć z ognia, dodać śmietanę i wymieszać.
  • Oddzielnie ugotować pierożki tortellini.
  • Podawać z pierożkami, posypane tartym parmezanem.