Pożywna zupa na wędzonym boczku z pęczakiem i warzywami

Pożywna zupa na wędzonym boczku z pęczakiem i warzywami
Autor: Shutterstock.com Pożywna zupa na wędzonym boczku z pęczakiem i warzywami
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

W chłodniejsze dni potrzebujemy zupy na rozgrzewkę. Czegoś sycącego i pożywnego. I taka właśnie jest ta prosta zupa o posmaku wędzonki. Kasza jęczmienna pęczak zagęszcza zupę i dostarcza energii węglowodanów. Pieczarki i zielony groszek to odpowiednia porcja niezbędnych naszemu organizmowi składników. A do tego ta zupa jest pyszna! 

Rozgrzewające zupy - 10 przepisów na zupy idealne na chłody i słoty

SKŁADNIKI

  • 100 g wędzonego boczku, pokrojonego na plasterki lub w paseczki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 marchewka, starta na tarce
  • 1 szklanka posiekanego pora
  • 150 g pieczarek
  • 100 g kaszy pęczak
  • 1½ l rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego
  • 200 g zielonego groszku mrożonego
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać boczek i smażyć do zrumienienia.
  • Wyjąć boczek i dodać na gorący tłuszcz rozdrobnioną marchewkę i pora. Smażyć przez 3-5 minut lub do chwili, gdy warzywa zmiękną i stracą na objętości.
  • Do garnka dodać pokrojone pieczarki. Smażyć do chwili, gdy uwolniony przez nie sok odparuje.
  • Dodać kaszę i wlać rosół. Doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować przez około 20 minut.
  • Na koniec do zupy dodać zielony groszek. Zagotować. 
  • Zupę spróbować. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Podawać z natką pietruszki. 
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej