Pożywna zupa na wędzonym boczku z pęczakiem i warzywami
2021-12-08
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
W chłodniejsze dni potrzebujemy zupy na rozgrzewkę. Czegoś sycącego i pożywnego. I taka właśnie jest ta prosta zupa o posmaku wędzonki. Kasza jęczmienna pęczak zagęszcza zupę i dostarcza energii węglowodanów. Pieczarki i zielony groszek to odpowiednia porcja niezbędnych naszemu organizmowi składników. A do tego ta zupa jest pyszna!
Rozgrzewające zupy - 10 przepisów na zupy idealne na chłody i słoty
SKŁADNIKI
- 100 g wędzonego boczku, pokrojonego na plasterki lub w paseczki
- 1 łyżka oliwy
- 1 marchewka, starta na tarce
- 1 szklanka posiekanego pora
- 150 g pieczarek
- 100 g kaszy pęczak
- 1½ l rosołu drobiowego lub bulionu warzywnego
- 200 g zielonego groszku mrożonego
- natka pietruszki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę. Dodać boczek i smażyć do zrumienienia.
- Wyjąć boczek i dodać na gorący tłuszcz rozdrobnioną marchewkę i pora. Smażyć przez 3-5 minut lub do chwili, gdy warzywa zmiękną i stracą na objętości.
- Do garnka dodać pokrojone pieczarki. Smażyć do chwili, gdy uwolniony przez nie sok odparuje.
- Dodać kaszę i wlać rosół. Doprowadzić do wrzenia. Następnie gotować przez około 20 minut.
- Na koniec do zupy dodać zielony groszek. Zagotować.
- Zupę spróbować. Doprawić ewentualnie solą i pieprzem. Podawać z natką pietruszki.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz