Pożywna pomidorowa z kapustą kiszoną i parówkami

Pożywna pomidorowa z kapustą i parówkami
Autor: Shutterstock.com Pożywna pomidorowa z kapustą i parówkami
łatwy
15 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Pożywna pomidorowa z kapustą kiszoną i parówkami to nieoczekiwanie pyszna zupa na chłodniejsze dni. Połączenie ulubionych warzyw w doskonały posiłek jest po prostu genialne. No i te paróweczki. Można je zastąpić kiełbasą parówkową lub innymi kiełbaskami wieprzowymi. kto co lubi i na ile go stać. Wypróbujcie koniecznie! 

Rozgrzewające zupy - 10 przepisów na zupy idealne na chłody

SKŁADNIKI

  • 150-200 g parówek dobrej jakości
  • 4-5 ziemniaków
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 250-330 g kapusty kiszonej
  • 1 cebula
  • 1 marchew
  • 1 papryka słodka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę. Warzywa zalej bulionem i zagotuj. Następnie kontynuuj gotowanie przez 15 minut.
  • W czasie gdy gotują się ziemniaki, zajmij się pozostałymi warzywami. Kapustę kiszoną pokrój jeszcze drobniej. Cebulę pokrój drobno. Marchew zetrzyj na tarce. Paprykę pokrój w nieduże paseczki.
  • Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę tłuszczu. Dodaj kapustę i smaż przez 5-7 minut lub do chwili, gdy zmięknie. Przesmażoną kapustę dodaj do zupy.
  • Następnie na tę samą patelnię dodaj drugą łyżkę oleju oraz cebulę, marchew i paprykę. Smaż do zmięknięcia warzyw lub zeszklenia cebuli. 
  • Na patelnię dodaj koncentrat pomidorowy i mąkę. Wymieszaj i smaż przez 30 sekund. Następnie wlej 1 szklankę wywaru w którym gotowały się ziemniaki. Zamieszaj na patelni. Gotuj przez 1-2 minuty. 
  • Warzywa z patelni wlej do zupy. Zamieszaj i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut. Spróbuj i dopraw solą oraz pieprzem.
  • Do gotowej już zupy dodaj parówki pokrojone po skosie na plasterki. Podgrzej całość przez 2-3 minuty. 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej