Pożywna pomidorowa z kapustą kiszoną i parówkami
2021-11-25
łatwy
15 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Pożywna pomidorowa z kapustą kiszoną i parówkami to nieoczekiwanie pyszna zupa na chłodniejsze dni. Połączenie ulubionych warzyw w doskonały posiłek jest po prostu genialne. No i te paróweczki. Można je zastąpić kiełbasą parówkową lub innymi kiełbaskami wieprzowymi. kto co lubi i na ile go stać. Wypróbujcie koniecznie!
Rozgrzewające zupy - 10 przepisów na zupy idealne na chłody
SKŁADNIKI
- 150-200 g parówek dobrej jakości
- 4-5 ziemniaków
- 2 l bulionu warzywnego
- 250-330 g kapusty kiszonej
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 papryka słodka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki oleju roślinnego do smażenia
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obierz i pokrój w dużą kostkę. Warzywa zalej bulionem i zagotuj. Następnie kontynuuj gotowanie przez 15 minut.
- W czasie gdy gotują się ziemniaki, zajmij się pozostałymi warzywami. Kapustę kiszoną pokrój jeszcze drobniej. Cebulę pokrój drobno. Marchew zetrzyj na tarce. Paprykę pokrój w nieduże paseczki.
- Na dużej patelni rozgrzej 1 łyżkę tłuszczu. Dodaj kapustę i smaż przez 5-7 minut lub do chwili, gdy zmięknie. Przesmażoną kapustę dodaj do zupy.
- Następnie na tę samą patelnię dodaj drugą łyżkę oleju oraz cebulę, marchew i paprykę. Smaż do zmięknięcia warzyw lub zeszklenia cebuli.
- Na patelnię dodaj koncentrat pomidorowy i mąkę. Wymieszaj i smaż przez 30 sekund. Następnie wlej 1 szklankę wywaru w którym gotowały się ziemniaki. Zamieszaj na patelni. Gotuj przez 1-2 minuty.
- Warzywa z patelni wlej do zupy. Zamieszaj i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 10 minut. Spróbuj i dopraw solą oraz pieprzem.
- Do gotowej już zupy dodaj parówki pokrojone po skosie na plasterki. Podgrzej całość przez 2-3 minuty.
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?