Pożywna i łatwa zupa z selera z grzankami
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Zupa z selera jest dietetyczna i bardzo zdrowa, a do tego prosta w przygotowaniu. Dzięki właściwościom selera zupa rozgrzewa organizm, dlatego zaleca się jej spożywanie w okresie jesienno-zimowym. Sprawdź, jak ją zrobić.
SKŁADNIKI
- 1 duży seler
- pęczek natki pietruszki
- 1 kajzerka
- 2 duże łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 150 ml śmietany
- bulion warzywny
- sól
- pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Seler zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Natkę drobniutko posiekać.
- Seler zalać 1 l wody i dodać łyżkę masła. Gotować na wolnym ogniu aż stanie się miękki, a następnie zmiksować.
- Bulion podgrzać, dodać selera, doprawić do smaku pieprzem i solą. Wszystko gotować przez 15 minut.
- Mąkę wymieszać ze śmietaną, wlać do garnka z zupą i zagotować. Dodać natkę i całość wymieszać.
- W kostkę pokroić kajzerkę. Rozgrzać resztę masła na patelni i usmażyć grzanki.
- Gotową zupę posypać grzankami.