Pożywna i łatwa zupa z selera z grzankami

2021-03-29
zupa-selerowa-z-grzankami-przepis.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Zupa selerowa ma wiele właściwości zdrowotnych, a ponad to doskonale rozgrzewa organizm
łatwy
30 min
4

Zupa z selera jest dietetyczna i bardzo zdrowa, a do tego prosta w przygotowaniu. Dzięki właściwościom selera zupa rozgrzewa organizm, dlatego zaleca się jej spożywanie w okresie jesienno-zimowym. Sprawdź, jak ją zrobić.

SKŁADNIKI

  • 1 duży seler
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 kajzerka
  • 2 duże łyżki masła
  • 1 łyżka mąki
  • 150 ml śmietany
  • bulion warzywny
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Seler zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Natkę drobniutko posiekać.
  • Seler zalać 1 l wody i dodać łyżkę masła. Gotować na wolnym ogniu aż stanie się miękki, a następnie zmiksować.
  • Bulion podgrzać, dodać selera, doprawić do smaku pieprzem i solą. Wszystko gotować przez 15 minut.
  • Mąkę wymieszać ze śmietaną, wlać do garnka z zupą i zagotować. Dodać natkę i całość wymieszać.
  • W kostkę pokroić kajzerkę. Rozgrzać resztę masła na patelni i usmażyć grzanki.
  • Gotową zupę posypać grzankami.