Pomidorówka ze świeżych pomidorów: szybki przepis
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Zupa pomidorowa to jedna z najpopularniejszych zup. Gdy dostępne są świeże pomidory, zebrane z upraw polowych, warto z nich zrobić pomidorówkę na obiad. Taka zupa ma niepowtarzalny, esenscjonalny smak. Oto przepis na szybką pomidorówkę.
SKŁADNIKI
- włoszczyzna (2-3 średniej wielkości marchewki, 1 spora pietruszka, 1 mały seler lub kawałek większego, 1 por)
- 1,5 kg świeżych pomidorów
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Nastawić wywar: warzywa z włoszczyzny obrać, umyć i włożyć do garnka napełnionego wodą, tak aby warzywa były całe zanurzone, nieco posolić i gotować, aż warzywa będą miękkie.
- Pomidory umyć, włożyć do naczynia i zalać wrzątkiem (zakrywając całe).
- Po kilku minutach wodę odlać, poczekać aż pomidory nieco ostygną, obrać je ze skóry i pokroić w niewielkie kawałki.
- Włożyć pomidory do garnka z wywarem i gotować około 15-20 minut.
- Po tym czasie odstawić ganek z ognia i gdy zupa nieco wystygnie wszystko zmiksować (można wyjąć część warzyw z włoszczyzny – wedle uznania).
- Doprawić solą i pieprzem.