Pomidorowa z makaronem uszka - wchodzi gładko i wszyscy proszą o dokładkę!

Pomidorowa z makaronem uszka
Autor: Shutterstock.com Pomidorowa z makaronem uszka
łatwy
30 min
4

Pomidorowa z makaronem to klasyka. Czy próbowaliście jednak zupy pomidorowej z makaronem uszka? Wbrew pozorom ten kształt makaronu pasuje idealnie do esencjonalnej, pełnej warzyw pomidorowej. Kluski ugotowane w pomidorowej zagęszczają zupę, smak staje się aksamitny. Spróbujcie i przekonajcie się sami, jak gładko wchodzi! Będą was o prosić o dokładkę! 

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oleju lub oliwy
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki, pokrojone na talarki
  • 2 łyżki zielonych oliwek, pokrojonych na plasterki
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 1 listek laurowy
  • 1/4 łyżeczki pieprzu ziarnistego
  • 250-300 g makaronu USZKA, suchego
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. Dodaj pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Smaż 1 minutę.
  • Dodaj pokrojoną marchewkę i oliwki. Smaż 3-5 minut. 
  • Wlej przecier pomidorowy. Smaż 1 minutę. Dolej bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia.
  • Przypraw bazylią, listkiem laurowym i pieprzem ziarnistym. Dodaj makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. 
  • Na koniec, gdy makaron jest już ugotowany, spróbuj pomidorową. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Smacznego! 
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?

Zupa pomidorowa - 13 fantastycznych przepisów na pomidorówkę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej