Pomidorowa z makaronem uszka - wchodzi gładko i wszyscy proszą o dokładkę!
2022-01-23
łatwy
30 min
4
Pomidorowa z makaronem to klasyka. Czy próbowaliście jednak zupy pomidorowej z makaronem uszka? Wbrew pozorom ten kształt makaronu pasuje idealnie do esencjonalnej, pełnej warzyw pomidorowej. Kluski ugotowane w pomidorowej zagęszczają zupę, smak staje się aksamitny. Spróbujcie i przekonajcie się sami, jak gładko wchodzi! Będą was o prosić o dokładkę!
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 1 cebula, pokrojona w kostkę
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki, pokrojone na talarki
- 2 łyżki zielonych oliwek, pokrojonych na plasterki
- 500 g przecieru pomidorowego
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka bazylii suszonej
- 1 listek laurowy
- 1/4 łyżeczki pieprzu ziarnistego
- 250-300 g makaronu USZKA, suchego
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu lub garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. Dodaj pokrojoną cebulę i posiekany czosnek. Smaż 1 minutę.
- Dodaj pokrojoną marchewkę i oliwki. Smaż 3-5 minut.
- Wlej przecier pomidorowy. Smaż 1 minutę. Dolej bulion warzywny. Doprowadź do wrzenia.
- Przypraw bazylią, listkiem laurowym i pieprzem ziarnistym. Dodaj makaron i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na koniec, gdy makaron jest już ugotowany, spróbuj pomidorową. Ewentualnie dopraw solą i pieprzem. Smacznego!
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?