Pomidorowa z czerwoną fasolą i mielonym mięsem

Pomidorowa z czerwoną fasolą i mielonym mięsem
Autor: Shutterstock.com Pomidorowa z czerwoną fasolą i mielonym mięsem
łatwy
30 min
4

Pomidorowa z czerwoną fasolą i mielonym mięsem to łatwa zupa o niesamowitym smaku, którą przygotujesz w mniej niż pół godziny. Esencjonalna, obita i przepyszna pomidorowa wzbogacona fasolą z puszki zmieloną wieprzowiną zachwyci twoich bliskich. Koniecznie wypróbuj ten łatwy przepis! 

SKŁADNIKI

  • 250-300 g mielonego mięsa wieprzowego
  • 2 łyżki oleju
  • 2 papryki, pokrojona w kostkę
  • 1 cebula, pokrojona w kostkę
  • 6 ząbków czosnku, drobno posiekanych
  • 200 ml przecieru pomidorowego
  • 1 puszka pomidorów krojonych w puszce
  • 1,2 l rosołu drobiowego
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • oregano, pieprz, sól do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku z grubym dnem rozgrzać olej. Dodać mięso i smażyć, aż straci kolor. 
  • Do mięsa dodać paprykę, cebulę i czosnek. Smażyć do zeszklenia cebuli.
  • Do garnka dodać przecier pomidorowy i krojone pomidory. Zagotować.
  • Wlać rosół. Przprawić oregano. Gotować 20 minut.
  • Na koniec dodać osączoną fasolę. Zamieszać i ponownie zagotować.
  • Spróbować i ewentualnie doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Domowy przecier pomidorowy. Najlepsza baza do zup i sosów.

Zupa pomidorowa - 13 fantastycznych przepisów na pomidorówkę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej