Pomidorowa z curry: rozgrzewająca zupa na chłodne dni
2021-03-31
łatwy
60 min
4
Zupa pomidorowa z curry i soczewicą jest nie tylko pożywna, ale także zdrowa. Sprawdź nasz przepis!
Kluczowym składnikiem zupy jest soczewica, która świetnie się sprawdza w zimne miesiące, ponieważ ma właściwości rozgrzewające organizm. Curry z kolei dodaje jej orientalnego charakteru.
SKŁADNIKI
- 1 średniej wielkości czerwona cebula, drobno pokrojona
- 1 marchew, drobno pokrojona
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka curry w proszku (w oryginalny przepisie proponowana jest ze Sri Lanki)
- 150 g czerwonej soczewicy
- 1 puszka pomidorów w puszce pellati (mogą być krojone lub pomidory bez skóry, gdy odpowiednia pora roku warto pomyśleć o świeżych, dojrzałych pomidorach)
- 1,2 litra wywaru jarzynowego (lub woda i ekologiczne kostki rosołowe)
- 1 łyżka śmietany
- sól i pieprz do smaku
- opcjonalnie: świeże zioła np. oregano, bazylia.
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku rozgrzać oliwę.
- Dodać pokrojoną cebulę, zeszklić ją (1-2 minuty), dodać poszatkowaną lub startą marchew i czosnek, następnie curry.
- Energicznie mieszać.
- Dodać soczewicę, pomidory i wywar.
- Zagotować, zmniejszyć ogień i gotować ok. 20-30 minut.
- Podawać z posiekanymi ziołami np. bazylią lub oregano, świeżym razowym chlebem i kroplą śmietany.