Pomidorowa na szybko z nioki (gnocchi) i kiełbasą - wybitnie smaczna
2021-12-13
łatwy
20 min
4
Praca, trening córki, angielski syna, zawieź, przywieź i jeszcze zrób szybkie zakupy, bo lodówka pusta. Znacie takie dni? Na taki bieg przez płotki mam idealne rozwiązanie. Wracacie do domu i z gotowych produktów ze sklepu w ciągu 15 minut wyczarujecie pyszną gorącą zupę. Pożywną i smaczną! Oto przepis na ekspresową pomidorową z gotowymi kluskami gnocchi i kiełbasą parówkową. Czy to dobre? Nie, to jest wybitnie smaczna pomidorówka!
SKŁADNIKI
- 1,5 łyżki oliwy lub oleju
- 1 średnia cebula posiekana
- 1 łodyga selera naciowego, pokrojonego
- 5-6 dużych posiekanych ząbków czosnku
- 2 garści liści jarmużu, bez twardych łodyg
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 2 puszki pomidorów pokrojonych w kostkę
- 1 łyżeczka soli lub do smaku
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu lub do smaku
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 3/4 łyżeczki włoskiej przyprawy
- 500 g gotowych gnocchi ziemniaczanych, znajdziesz w alejce z makaronem w sklepie spożywczym
- 200 g parówek z szynki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu z grubym dnem rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, selera naciowego i czosnku. Smaż na średnim ogniu do zeszklenia cebuli, czyli około 3-5 minut. Dodaj posiekane liści jarmużu i smaż jeszcze 1 minutę.
- Wlej do garnka bulion i pomidory z puszki. Przypraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami przyprawowymi. Doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj 3-5 minut.
- Dodaj gotowe gnocchi i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 2 minuty przed końcem gotowania, dodaj pokrojone w kostkę parówki. Gorącą zupę rozlej do misek. Gotowe!
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?