Pomidorowa na szybko z nioki (gnocchi) i kiełbasą - wybitnie smaczna

Pomidorowa z gotowymi kluskami gnocchi i kiełbasą - wybitnie smaczna
Autor: Shutterstock.com Pomidorowa z gotowymi kluskami gnocchi i kiełbasą - wybitnie smaczna
łatwy
20 min
4

Praca, trening córki, angielski syna, zawieź, przywieź i jeszcze zrób szybkie zakupy, bo lodówka pusta. Znacie takie dni? Na taki bieg przez płotki mam idealne rozwiązanie. Wracacie do domu i z gotowych produktów ze sklepu w ciągu 15 minut wyczarujecie pyszną gorącą zupę. Pożywną i smaczną! Oto przepis na ekspresową pomidorową z gotowymi kluskami gnocchi i kiełbasą parówkową. Czy to dobre? Nie, to jest wybitnie smaczna pomidorówka! 

SKŁADNIKI

  • 1,5 łyżki oliwy lub oleju
  • 1 średnia cebula posiekana
  • 1 łodyga selera naciowego, pokrojonego
  • 5-6 dużych posiekanych ząbków czosnku
  • 2 garści liści jarmużu, bez twardych łodyg
  • 3 szklanki bulionu warzywnego 
  • 2  puszki pomidorów pokrojonych w kostkę 
  • 1 łyżeczka soli lub do smaku
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu lub do smaku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 3/4 łyżeczki włoskiej przyprawy
  • 500 g gotowych gnocchi ziemniaczanych, znajdziesz w alejce z makaronem w sklepie spożywczym
  • 200 g parówek z szynki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondlu z grubym dnem rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę, selera naciowego i czosnku. Smaż na średnim ogniu do zeszklenia cebuli, czyli około 3-5 minut. Dodaj posiekane liści jarmużu i smaż jeszcze 1 minutę. 
  • Wlej do garnka bulion i pomidory z puszki. Przypraw solą, pieprzem i suszonymi ziołami przyprawowymi. Doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj 3-5 minut.
  • Dodaj gotowe gnocchi i gotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na 2 minuty przed końcem gotowania, dodaj pokrojone w kostkę parówki. Gorącą zupę rozlej do misek. Gotowe! 
Beszamel: Pomidory – dlaczego są takie zdrowe?

Zobacz GALERIĘ: Zupa pomidorowa - 13 przepisów na pomidorówkę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej