Podkarpacka parzybroda z kiełbasą: przepis na pożywną zupę ze słodkiej kapusty
2022-03-10
łatwy
45 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Podkarpacka parzybroda to doskonały przepis na pożywną zupę ze słodkiej kapusty. Właściwie ten wiejski kapuśniak to danie jedngoarnkowe z mięsem i kiełbasą. Pełnowartościowa zupa z miesną wkładką najlepiej sprawdza się na południowy lub wieczorny posiłek w środku tygodnia. Koniecznie wypróbujcie!
SKŁADNIKI
- 1 kg słodkiej kapusty białej
- 300 g karkówki
- 500 g ziemniaków
- 300 g marchewki
- 1 cebula
- 3 litry wody
- 1 łyżka soli
- 3 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 150 g wędzonej kiełbasy wieprzowej
- do smaku: mielony kminek, sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Kapustę poszatkować drobno. Przełożyć do garnka. Zalać wrzątkiem i gotować około 10 minut do miękkości. Kapustę odcedzić.
- Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Marchew również obrać i pokroić na większe kawałki. Cebulę obrać z łupiny i przeciąć na dwie lub cztery części.
- Do garnka włożyć karkówkę, kapustę, ziemniaki, marchew, cebulę. Dodać przyprawy sól, liście laurowe, ziele angielskie.
- Gotować na średnim ogniu, aż mięso się ugotuje. Zazwyczaj zajmuje to około 45 minut.
- Mięso wyjąć i pokroić na kawałki. Dodać z powrotem do zupy razem z pokrojoną na plasterki kiełbasą.
- Zupę przyprawić kminkiem, pieprzem i ewentualnie solą. Gotować jeszcze 5 minut.
- Podawać z pajdą świeżego chleba. Smacznego!
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?