Podkarpacka parzybroda z kiełbasą: przepis na pożywną zupę ze słodkiej kapusty

Podkarpacka parzybroda z kiełbasą: przepis na pożywną zupę ze słodkiej kapusty
Autor: Shutterstock.com Podkarpacka parzybroda z kiełbasą: przepis na pożywną zupę ze słodkiej kapusty
łatwy
45 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Podkarpacka parzybroda to doskonały przepis na pożywną zupę ze słodkiej kapusty. Właściwie ten wiejski kapuśniak to danie jedngoarnkowe z mięsem i kiełbasą. Pełnowartościowa zupa z miesną wkładką najlepiej sprawdza się na południowy lub wieczorny posiłek w środku tygodnia. Koniecznie wypróbujcie! 

SKŁADNIKI

  • 1 kg słodkiej kapusty białej
  • 300 g karkówki
  • 500 g ziemniaków
  • 300 g marchewki
  • 1 cebula
  • 3 litry wody
  • 1 łyżka soli
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 150 g wędzonej kiełbasy wieprzowej
  • do smaku: mielony kminek, sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Kapustę poszatkować drobno. Przełożyć do garnka. Zalać wrzątkiem i gotować około 10 minut do miękkości. Kapustę odcedzić. 
  • Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki. Marchew również obrać i pokroić na większe kawałki. Cebulę obrać z łupiny i przeciąć na dwie lub cztery części. 
  • Do garnka włożyć karkówkę, kapustę, ziemniaki, marchew, cebulę. Dodać przyprawy sól, liście laurowe, ziele angielskie.  
  • Gotować na średnim ogniu, aż mięso się ugotuje. Zazwyczaj zajmuje to około 45 minut. 
  • Mięso wyjąć i pokroić na kawałki. Dodać z powrotem do zupy razem z pokrojoną na plasterki kiełbasą. 
  • Zupę przyprawić kminkiem, pieprzem i ewentualnie solą. Gotować jeszcze 5 minut.
  • Podawać z pajdą świeżego chleba. Smacznego! 
KAPUSTA. Jakie ma właściwości? Dlaczego warto ją jeść? Jak przyrządzić kapustę?

Zobacz GALERIĘ przepisów: Kapuśniak na 10 sposobów

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej