Pikantna zupa z dyni: prosty i pomysłowy przepis!

dynia-3-proste-i-pomyslowe-przepisy-na-dynie.jpg
Autor: thinkstockphotos.com Delikatna w smaku dynia doskonale łączy się z pikantynymi przyprawami
łatwy
40 min
4

Kto uważa, że dynia nadaje się tylko do zamarynowania w occie, wiele traci. Właśnie teraz warto używać w kuchni jej świeżego, dojrzałego miąższu. Oto pomysłowy przepis na pikantną zupę z dyni.

Dynia, pełna witamin i błonnika, może być podstawą wielu rozmaitych dań. Najłatwiej zrobić zupę - wystarczy ugotować pokrojony w kostkę miąższ z dodatkami, zmiksować w blenderze i przyprawić. Ale dynię można zastosować także jako nadzienie do tarty, a nawet zrobić z niej ciasteczka.

SKŁADNIKI

  • 1 l bulionu warzywnego,
  • 70 dag dyni,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 6 wyłuskanych orzechów włoskich,
  • mała cebula,
  • strączek papryczki chili,
  • łyżka startego chrzanu,
  • ½ szklanki śmietany 18%,
  • kilka suszonych moreli,
  • sól,
  • imbir,
  • łyżka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Morele zalej wrzątkiem.
  • Dynię obierz i oczyść z pestek, miąższ pokrój w kostkę, włóż do garnka, zalej szklanką bulionu, dodaj łyżkę oliwy i odcedzone morele, przykryj i duś do miękkości (ok. 25 minut).
  • Ugotowaną dynię zmiksuj blenderem wraz z wywarem i morelami.
  • Orzechy drobno posiekaj.
  • Papryczkę chili dokładnie oczyść, usuń pestki, drobno posiekaj.
  • Cebulę obierz i posiekaj, podsmaż na łyżce oliwy, dodaj do zmiksowanej dyni wraz z papryczką chili i chrzanem.
  • Dolej pozostały wywar, wymieszaj, podgrzej i gotuj kilka minut.
  • Wlej śmietanę, wymieszaj, przypraw sokiem z cytryny i imbirem, ewentualnie dosól.
  • Przed podaniem posyp orzechami.
Joanna Anczura
więcej