Pikantna zupa z dyni: prosty i pomysłowy przepis!
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Kto uważa, że dynia nadaje się tylko do zamarynowania w occie, wiele traci. Właśnie teraz warto używać w kuchni jej świeżego, dojrzałego miąższu. Oto pomysłowy przepis na pikantną zupę z dyni.
Dynia, pełna witamin i błonnika, może być podstawą wielu rozmaitych dań. Najłatwiej zrobić zupę - wystarczy ugotować pokrojony w kostkę miąższ z dodatkami, zmiksować w blenderze i przyprawić. Ale dynię można zastosować także jako nadzienie do tarty, a nawet zrobić z niej ciasteczka.
SKŁADNIKI
- 1 l bulionu warzywnego,
- 70 dag dyni,
- 2 łyżki oliwy,
- 6 wyłuskanych orzechów włoskich,
- mała cebula,
- strączek papryczki chili,
- łyżka startego chrzanu,
- ½ szklanki śmietany 18%,
- kilka suszonych moreli,
- sól,
- imbir,
- łyżka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Morele zalej wrzątkiem.
- Dynię obierz i oczyść z pestek, miąższ pokrój w kostkę, włóż do garnka, zalej szklanką bulionu, dodaj łyżkę oliwy i odcedzone morele, przykryj i duś do miękkości (ok. 25 minut).
- Ugotowaną dynię zmiksuj blenderem wraz z wywarem i morelami.
- Orzechy drobno posiekaj.
- Papryczkę chili dokładnie oczyść, usuń pestki, drobno posiekaj.
- Cebulę obierz i posiekaj, podsmaż na łyżce oliwy, dodaj do zmiksowanej dyni wraz z papryczką chili i chrzanem.
- Dolej pozostały wywar, wymieszaj, podgrzej i gotuj kilka minut.
- Wlej śmietanę, wymieszaj, przypraw sokiem z cytryny i imbirem, ewentualnie dosól.
- Przed podaniem posyp orzechami.