Pikantna zupa tajska z makaronem i tofu - orientalna dawka smaku
2021-03-21
łatwy
30 min
4
Pikantna zupa tajska z makaronem i tofu to wegetariański lub wegański (w zależności od użytego makaronu) pomysł na szybką i zdrową zupę, pełną orientalnych aromatów i smaków. Ta potrawa sprawdzi się zwłaszcza w chłodniejsze dni.
SKŁADNIKI
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki świeżego posiekanego imbiru,
- 2 łyżki czerwonej pasty curry
- 1 garść posiekanej kolendry
- 2 czerwone papryczki chilli,j
- 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego roślinnego)
- 1 limonka - starta skórka i sok
- 1 czerwona papryka, z grubsza posiekana
- 1 cebula, z grubsza posiekana
- 4 szklanki bulionu warzywnego
- 400 ml mleka kokosowego
- 200 g makaronu jajecznego lub ryżowego
- 1-2 łyżki sosu rybnego,
- brązowy cukier
- do smaku posiekana dymka, kolendra i chilli
- do podania opakowanie tofu
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie składniki (od czosnku do cebuli włącznie - oprócz soku z limonki) włóż do pojemnika blendera i zmiksuj na gładką pastę.
- Na średnim ogniu (w garnku o grubym dnie) smaż otrzymaną pastę przez kilka minut, aż poczujesz jej intensywny zapach.
- Wlej bulion i mleko kokosowe i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut.
- W tym czasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i rozłóż na talerze. Dodaj pokrojone w kostkę tofu.
- Dopraw zupę do smaku sokiem z limonki, cukrem i sosem rybnym, wlej do talerzy i podawaj posypaną świeżą kolendrą, chili i dymką.