Pikantna zupa tajska z makaronem i tofu - orientalna dawka smaku

2021-03-21
Pikantna zupa tajska z makaronem i tofu - orientalna dawka smaku
Autor: Shutterstock Pikantna zupa tajska rozgrzeje i poprawi humor
łatwy
30 min
4

Pikantna zupa tajska z makaronem i tofu to wegetariański lub wegański (w zależności od użytego makaronu) pomysł na szybką i zdrową zupę, pełną orientalnych aromatów i smaków. Ta potrawa sprawdzi się zwłaszcza w chłodniejsze dni.

SKŁADNIKI

  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki świeżego posiekanego imbiru,
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 garść posiekanej kolendry
  • 2 czerwone papryczki chilli,j
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego roślinnego)
  • 1 limonka - starta skórka i sok
  • 1 czerwona papryka, z grubsza posiekana
  • 1 cebula, z grubsza posiekana
  • 4 szklanki bulionu warzywnego
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 200 g makaronu jajecznego lub ryżowego
  • 1-2 łyżki sosu rybnego,
  • brązowy cukier
  • do smaku posiekana dymka, kolendra i chilli
  • do podania opakowanie tofu

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie składniki (od czosnku do cebuli włącznie - oprócz soku z limonki) włóż do pojemnika blendera i zmiksuj na gładką pastę.
  • Na średnim ogniu (w garnku o grubym dnie) smaż otrzymaną pastę przez kilka minut, aż poczujesz jej intensywny zapach.
  • Wlej bulion i mleko kokosowe i doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez około 10 minut.
  • W tym czasie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odcedź i rozłóż na talerze. Dodaj pokrojone w kostkę tofu.
  • Dopraw zupę do smaku sokiem z limonki, cukrem i sosem rybnym, wlej do talerzy i podawaj posypaną świeżą kolendrą, chili i dymką.