Pikantna zupa rybna po kaszubsku: przepis na łatwą polewkę rybną
2021-11-27
łatwy
30 min
4
Dieta niskokaloryczna
Zupa rybna po kaszubsku to danie bardzo proste, do przygotowania dosłownie w pół godziny. Zupa to wywar z ryb dowolnego rodzaju - morskich lub słodkowodnych - zasada jest tylko jedna - ryb się nie miesza. Do przygotowania tej zupy można użyć filetów, płatów rybnych a także małych rybek własnoręcznie złowionych. Ponieważ kuchnia Kaszub to kuchnia naznaczona ubóstwem, jak dodatek do tej zupy Kaszubi gotowali ziemniaki, bulwy topinamburu lub brukiew - to co akurat było dla nich najłatwiej dostępne. Podpowiadamy - skorzystajcie tym razem z tej podpowiedzi - ta zupa im skromniejsza, tym smaczniejsza!
SKŁADNIKI
- 1 kg filetów z białej ryby (albo morskiej albo słodkowodnej, nigdy mieszanej)
- 250 ml śmietany 18%
- 1 łyżka octu
- 2 łyżki mąki
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 listki laurowe,
- kilka ziarenek ziela angielskiego
- jako dodatek do wyboru: ziemniaki, topinambur, brukiew
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa gotujemy osobno w osolonej wodzie.
- Rybę myjemy pod bieżącą wodę, osuszamy i kroimy na nieduże kawałki.
- Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ocet oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy do miękkości ryby, czyli ok. 5-10 minut - czas zależy od rodzaju ryby.
- Śmietanę energicznie mieszamy z mąką, żeby nie było grudek, hartujemy dodając do naczynia łyżkę wazową gorącego wywaru rybnego. Mieszamy, przelewamy przez sitko do garnka z gotującą się zupą, cały czas mieszając do powtórnego zagotowania, aby nie pojawiły się grudki. Zupę można jeszcze zagęścić dodając 1-2 ugotowane roztarte żółtka.
- Zupę podawaj z ugotowanymi wcześniej i odcedzonymi warzywami.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?