Pikantna zupa rybna po kaszubsku: przepis na łatwą polewkę rybną

Pikantna zupa rybna po kaszubsku: przepis na łatwą polewkę rybną
Autor: Shutterstock Zupa rybna po kaszubsku jest bardzo łatwa do przygotowania
łatwy
30 min
4

Dieta niskokaloryczna

Zupa rybna po kaszubsku to danie bardzo proste, do przygotowania dosłownie w pół godziny. Zupa to wywar z ryb dowolnego rodzaju - morskich lub słodkowodnych - zasada jest  tylko jedna - ryb się nie miesza. Do przygotowania tej zupy można użyć filetów, płatów rybnych a także małych rybek własnoręcznie złowionych. Ponieważ kuchnia Kaszub to kuchnia naznaczona ubóstwem, jak dodatek do tej zupy Kaszubi gotowali ziemniaki, bulwy topinamburu lub brukiew - to co akurat było dla nich najłatwiej dostępne. Podpowiadamy - skorzystajcie tym razem z tej podpowiedzi - ta zupa im skromniejsza, tym smaczniejsza!

SKŁADNIKI

  • 1 kg filetów z białej ryby (albo morskiej albo słodkowodnej, nigdy mieszanej)
  • 250 ml śmietany 18%
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki mąki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 listki laurowe,
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • jako dodatek do wyboru: ziemniaki, topinambur, brukiew

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa gotujemy osobno w osolonej wodzie.
  • Rybę myjemy pod bieżącą wodę, osuszamy i kroimy na nieduże kawałki. 
  • Wkładamy je do garnka, zalewamy wodą, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, ocet oraz sól i pieprz do smaku. Gotujemy do miękkości ryby, czyli ok. 5-10 minut - czas zależy od rodzaju ryby. 
  • Śmietanę energicznie mieszamy z mąką, żeby nie było grudek, hartujemy dodając do naczynia łyżkę wazową gorącego wywaru rybnego. Mieszamy, przelewamy przez sitko do garnka z gotującą się zupą, cały czas mieszając do powtórnego zagotowania, aby nie pojawiły się grudki. Zupę można jeszcze zagęścić dodając 1-2 ugotowane roztarte żółtka. 
  • Zupę podawaj z ugotowanymi wcześniej i odcedzonymi warzywami.
Ryby morskie – dlaczego warto je jeść?
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej