Pikantna zupa paprykowa z ajvarem

2021-03-29
Pikantna zupa paprykowa z ajvarem
Autor: Shutterstock Rozgrzewająca zupa paprykowa, która nasyci każdego
łatwy
45 min
4

Pikantna zupa paprykowa z ajvarem to danie idealne na chłodniejsze dni. Rozgrzewa i syci jak żadna inna, a do tego idealnie smakuje

Na zaostrzenie smaku ajvar, czyli pasta (z kuchni bałkańskiej), którą się robi z papryki, bakłażanów, pomidorów. Doprawia czosnkiem, pieprzem, chili. W zastępstwie bakłażanów można użyć również kabaczka. Pastę dodaje się między innymi do zup, potraw mięsnych, makaronów.

SKŁADNIKI

  • 1 i 1/3 l wody
  • 4 pomidory
  • 2 czerwone papryki
  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1/2 puszki zielonego groszku
  • 5 łyżek ajvaru pikantnego ze sklepu lub według przepisu
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2–3 łyżki posiekanych listków bazylii lub natki pietruszki
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić.
  • Cukinię opłukać, pokroić w kostkę.
  • Paprykę opłukać, usunąć gniazda nasienne i też drobno pokroić.
  • Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę, usunąć zieloną część, podzielić na małe cząstki.
  • Rozgrzać w garnku oliwę, zeszklić na niej cebulę, dodać ziele angielskie, liście laurowe i pokrojony w plasterki czosnek. Smażyć 1–2 minuty, cały czas mieszając.
  • Następnie wrzucić cukinię, chwilę podsmażyć, zalać gorącą wodą, wsypać sól i zagotować.
  • Dodać pomidory, a po 15 minutach zielony groszek, kukurydzę, paprykę i ajvar.
  • Gotować jeszcze około 5 minut. Przed podaniem posypać ziołami.