Pikantna zupa paprykowa z ajvarem
2021-03-29
łatwy
45 min
4
Pikantna zupa paprykowa z ajvarem to danie idealne na chłodniejsze dni. Rozgrzewa i syci jak żadna inna, a do tego idealnie smakuje
Na zaostrzenie smaku ajvar, czyli pasta (z kuchni bałkańskiej), którą się robi z papryki, bakłażanów, pomidorów. Doprawia czosnkiem, pieprzem, chili. W zastępstwie bakłażanów można użyć również kabaczka. Pastę dodaje się między innymi do zup, potraw mięsnych, makaronów.
SKŁADNIKI
- 1 i 1/3 l wody
- 4 pomidory
- 2 czerwone papryki
- 1 średnia cukinia
- 1 cebula
- 1 puszka kukurydzy
- 1/2 puszki zielonego groszku
- 5 łyżek ajvaru pikantnego ze sklepu lub według przepisu
- 2–3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2–3 łyżki posiekanych listków bazylii lub natki pietruszki
- kilka ziaren ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę i czosnek obrać, drobno pokroić.
- Cukinię opłukać, pokroić w kostkę.
- Paprykę opłukać, usunąć gniazda nasienne i też drobno pokroić.
- Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórkę, usunąć zieloną część, podzielić na małe cząstki.
- Rozgrzać w garnku oliwę, zeszklić na niej cebulę, dodać ziele angielskie, liście laurowe i pokrojony w plasterki czosnek. Smażyć 1–2 minuty, cały czas mieszając.
- Następnie wrzucić cukinię, chwilę podsmażyć, zalać gorącą wodą, wsypać sól i zagotować.
- Dodać pomidory, a po 15 minutach zielony groszek, kukurydzę, paprykę i ajvar.
- Gotować jeszcze około 5 minut. Przed podaniem posypać ziołami.