Pikantna zupa jarzynowa. Doda werwy na resztę dnia
2023-05-15
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Ta zupa pełna jest zdrowych roślinnych składników: witamin, mikroelementów, błonnika i białka. Doprawiona na ostro smakuje wyśmienicie, rozgrzewa i odżywia. Polecamy!
SKŁADNIKI
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
- 1-3 łyżeczki ostrej papryki lub do smaku
- ok. 1 l bulionu warzywnego
- 4 średnie pomidory śliwkowe, pokrojone w kostkę
- 1/2 niedużej dyni, pokrojonej w kostkę
- 2 szklanki pokrojonych w kostkę ziemniaków
- 1 ½ szklanki zielonej fasoli (można zastapić białą fasolą z puszki)
- 2 szklanki mrożonego szpinaku
- 2 łyżki octu winnego
- 1/4 szklanki posiekanej świeżej bazylii lub gotowego pesto
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej oliwę w garnku o grubym dnie, na średnim ogniu. Dodaj cebulę, przykryj i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż zacznie brązowieć, około 6 minut.
- Dodaj paprykę i smaż, mieszając, przez 30 sekund. Dodaj bulion, pomidory, dynię, ziemniaki i fasolę; doprowadź do wrzenia.
- Zmniejsz ogień i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie, około 12 minut. Wymieszaj ze szpinakiem i octem; kontynuuj gotowanie, aż się podgrzeje, jeszcze 2 do 4 minut.
- Nalej zupę chochlą do miseczek i posyp świeżą bazylią lub dodaj łyżeczkę pesto.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!