Pikantna zupa jarzynowa. Doda werwy na resztę dnia

Pikantna zupa  jarzynowa.  Doda werwy na resztę dnia
Autor: Shutterstock Do zupy można dodać także inne warzywa, niż te wymienione w składnikach
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Ta zupa pełna jest  zdrowych roślinnych  składników: witamin, mikroelementów, błonnika i białka. Doprawiona na ostro smakuje wyśmienicie, rozgrzewa i odżywia. Polecamy!

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
  • 1-3 łyżeczki ostrej papryki lub do smaku
  • ok. 1 l bulionu warzywnego
  • 4 średnie pomidory śliwkowe, pokrojone w kostkę
  • 1/2 niedużej dyni, pokrojonej w kostkę
  • 2 szklanki pokrojonych w kostkę ziemniaków
  • 1 ½ szklanki zielonej fasoli (można zastapić białą fasolą z puszki)
  • 2 szklanki mrożonego szpinaku
  • 2 łyżki octu winnego
  • 1/4 szklanki posiekanej świeżej bazylii lub gotowego pesto

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Rozgrzej oliwę w garnku o grubym dnie, na średnim ogniu. Dodaj cebulę, przykryj i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż zacznie brązowieć, około 6 minut.
  • Dodaj paprykę i smaż, mieszając, przez 30 sekund. Dodaj bulion, pomidory, dynię, ziemniaki i fasolę; doprowadź do wrzenia.
  • Zmniejsz ogień i gotuj, mieszając od czasu do czasu, aż warzywa będą miękkie, około 12 minut. Wymieszaj ze szpinakiem i octem; kontynuuj gotowanie, aż się podgrzeje, jeszcze 2 do 4 minut.
  • Nalej zupę chochlą do miseczek i posyp świeżą bazylią lub dodaj łyżeczkę pesto.
Dynia – Peruwianka, która podbiła świat!
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej