Oryginalna zupa fasolowa z białą kapustą i suszonymi śliwkami
2021-12-07
łatwy
50 min
4
Fasola i suszone śliwki to oryginalne ale bardzo smaczne połączenie. A zupa fasolowa z białą kapustą i suszonymi śliwkami to pyszny obiad, którym zaskoczysz rodzinę.
SKŁADNIKI
- 1,5 l bulionu
- 100 g fasoli
- 300 g białej kapusty
- 50 g suszonych śliwek
- 1 cytryna
- 1 cebula
- 2 łyżki tłuszczu
- 1 łyżka mąki
- sól, pieprz i tymianek
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przebraną i umytą fasole zalać zimnym wywarem, zagotować i pozostawić na 2 godziny, po czym ugotować pod przykryciem.
- Kapustę oczyścić, usunąć twarde części i drobno pokroić, dodać do fasoli pod koniec gotowania.
- Śliwki namoczyć i ugotować, a następnie przetrzeć przez sito. Cytrynę obrać i pokroić w półplasterki.
- Cebulę obrać i drobno pokroić, zeszklić na oleju, dodać mąkę i lekko zrumienić, dodać przecier ze śliwek oraz cytrynę i wszytko połączyć z zupą. Chwilę pogotować i przyprawić.
Fasola - rodzaje, właściwości i zastosowania kulinarne fasoli