Obiad do 10 złotych: zupa pomidorowa z makaronem
2021-03-29
łatwy
25 min
4
Zupa pomidorowa z makaronem to klasyk kuchni polskiej. Co więcej, jest łatwa w przygotowaniu i bardzo tania - nie wydamy więcej niż 10 złotych na składniki. Podajemy przepis na szybką zupę pomidorową.
źródło: mat. prasowe Knorr
SKŁADNIKI
- 400 g pomidorów z puszki bez skóry
- 2 kostki rosołu drobiowego
- 150 g makaronu, np. świderków
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżka siekanej natki pietruszki lub koperku
- łyżka oliwy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Natkę pietruszki lub koperku drobno posiekaj. Ząbki czosnku lekko zmiażdż i wraz z pokrojoną cebulą podsmaż na rozgrzanej oliwie.
- Dodaj do smażących się składników pomidory z puszki i całość gotuj przez 5 minut. Następnie przetrzyj wszystko przez sito.
- Wlej do garnka litr wody i wrzuć 2 kostki rosołowe, które nadadzą przyrządzanemu daniu warzywny posmak. Gotuj przez 10 minut.
- Gotową zupę podawaj z ugotowanym makaronem. Przystrój ją siekanym koperkiem lub natką pietruszki.