Niskokaloryczna zupa z pieczonej papryki i pomidorów: łatwy przepis
2021-03-29

łatwy
30 min
4
Niskokaloryczna zupa z pieczonej papryki i pomidorów to idealny pokarm dla ciała i duszy. Jest dietetyczna, ale rozgrzewająca i taka pyszna.
Przepis opracowały i przetestowały dla Was: Anna Śmiałek, Adrianna Ewa Stawska, Anna Szubińska
SKŁADNIKI
- 2 czerwone papryki, przekrojone, pozbawione gniazda nasiennego
- 2 cebule, przekrojone na pół
- 1 łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka rozmarynu
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- sól do smaku
- 1 łyżka oliwy
- oraz
- 500 ml przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka ostrego sosu chili lub tabasco
- 2 szklanki bulionu warzywnego
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200°C.
- Paprykę, cebulę oraz czosnek umieść na blasze do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym.
- Dopraw wszystko ziołami, cukrem solą i pieprzem. Skrop oliwą z oliwek. Wymieszaj.
- Piecz przez co najmniej 30 minut.
- Następnie wyjmij z piekarnika i przełóż do blendera. Zmiksuj wszystko na gładkie puree.
- Teraz rozgrzej oliwę z oliwek w rondlu.
- Wlej zmiksowany przecier, dodaj przecier pomidorowy, ostry sos chili.
- Dodaj bulion warzywny i gotuj na wolnym ogniu przez 6–8 minut.
- Przelej do misek i udekoruj listkami bazylii.