Najlepszy przepis na kremową zupę pomidorową. Robię ją co tydzień

Najlepszy przepis na kremową zupę pomidorową. Robię ją co tydzień
Autor: Shutterstock.com Najlepszy przepis na kremową zupę pomidorową. Robię ją co tydzień
łatwy
15 min
4

Pyszna, kremowa zupa pomidorowa szybko podbije podniebienie. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i poradzi sobie z nim każdy. Wystarczy kilka składników, by przygotować tę aromatyczną zupę z pulpy pomidorowej.

Zrób to zamiast zwykłej pomidorówki. Idealnie kremowa i aromatyczna

Pyszna, prosta, elegancka i kremowa zupa pomidorowa, którą przygotujemy w zaledwie kilka minut. Pomidorowy bisque to przepyszna zupa, która zachwyci swoim aromatem i szybko znajdzie miejsce w naszym menu.

Bisque ma niezwykle kremową i aksamitną teksturę. Wszystko dzięki miksowaniu, a czasami nawet przeciera się ją przez sitko, by pozbyć się wszelkich możliwych pestek i skórek. Czasami dodaje się do niej również wino czy masło, by nadać jej jeszcze ciekawszego smaku i aromatu.

Co dodaje się do zupy? Możliwości jest całe mnóstwo

Klasyczny bisque zawiera zarówno śmietankę, jak i bulion, pomidory i odrobinę cukru, by złagodzić kwaskowość pomidorów. Jej smak jest głęboki i złożony, wzbogaca się ją o czosnek, cebulę a czasem parmezan czy chili dla odrobiny pikanterii.

Choć do zupy dodaje się już ryż, można podawać ją również z grzankami czosnkowymi, odrobiną śmietany i świeżą bazylią na wierzchu. Ciekawym pomysłem może być również wymieszanie jej z parmezanem albo kremowym serkiem, by nadać jej dodatkowej głębi smaku. Ta zupa jest naprawdę warta wypróbowania.

SKŁADNIKI

  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • seler naciowy
  • 1 szczypta soli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 kostki rosołowe
  • 1 puszka pulpy pomidorowej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1 szczypta pieprzu
  • 3 łyżki surowego ryżu jaśminowego
  • 1 łyżeczka białego cukru
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki
  • sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W sporym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek.
  • Wrzucamy posiekaną cebulę i seler.
  • Smażymy kilka minut.
  • Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy.
  • Wlewamy 1 litr wody i dodajemy kostki rosołowe.
  • Dodajemy pulpę pomidorową.
  • Całość doprowadzamy do wrzenia i zagotowujemy.
  • Zmniejszamy ogień i dodajemy ryż.
  • Gotujemy około 30 minut.
  • Dodajemy cukier.
  • ZUpę miksujemy za pomocą blendera.
  • Dodajemy śmietanę i całość mieszamy.
  • Gotujemy jeszcze kilka minut.
Beszamel - Zupa krem z selera
Kinga Goldstein

Ukończyła studia na Uniwersytecie Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy na kierunku Edytorstwo. Fascynuje ją wszystko związane z urodą, wszelkimi medycznymi nowinkami i zdrowym jedzeniem (a przynajmniej przeważnie zdrowym). Uwielbia sama wypróbowywać wszelkie domowe …

więcej