Najlepszy przepis na kremową zupę pomidorową. Robię ją co tydzień

Pyszna, kremowa zupa pomidorowa szybko podbije podniebienie. Jej przygotowanie jest niezwykle proste i poradzi sobie z nim każdy. Wystarczy kilka składników, by przygotować tę aromatyczną zupę z pulpy pomidorowej.
Zrób to zamiast zwykłej pomidorówki. Idealnie kremowa i aromatyczna
Pyszna, prosta, elegancka i kremowa zupa pomidorowa, którą przygotujemy w zaledwie kilka minut. Pomidorowy bisque to przepyszna zupa, która zachwyci swoim aromatem i szybko znajdzie miejsce w naszym menu.
Bisque ma niezwykle kremową i aksamitną teksturę. Wszystko dzięki miksowaniu, a czasami nawet przeciera się ją przez sitko, by pozbyć się wszelkich możliwych pestek i skórek. Czasami dodaje się do niej również wino czy masło, by nadać jej jeszcze ciekawszego smaku i aromatu.
Co dodaje się do zupy? Możliwości jest całe mnóstwo
Klasyczny bisque zawiera zarówno śmietankę, jak i bulion, pomidory i odrobinę cukru, by złagodzić kwaskowość pomidorów. Jej smak jest głęboki i złożony, wzbogaca się ją o czosnek, cebulę a czasem parmezan czy chili dla odrobiny pikanterii.
Choć do zupy dodaje się już ryż, można podawać ją również z grzankami czosnkowymi, odrobiną śmietany i świeżą bazylią na wierzchu. Ciekawym pomysłem może być również wymieszanie jej z parmezanem albo kremowym serkiem, by nadać jej dodatkowej głębi smaku. Ta zupa jest naprawdę warta wypróbowania.
SKŁADNIKI
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 cebula
- seler naciowy
- 1 szczypta soli
- 3 ząbki czosnku
- 2 kostki rosołowe
- 1 puszka pulpy pomidorowej
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1 szczypta pieprzu
- 3 łyżki surowego ryżu jaśminowego
- 1 łyżeczka białego cukru
- 1/2 szklanki śmietanki kremówki
- sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W sporym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek.
- Wrzucamy posiekaną cebulę i seler.
- Smażymy kilka minut.
- Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy.
- Wlewamy 1 litr wody i dodajemy kostki rosołowe.
- Dodajemy pulpę pomidorową.
- Całość doprowadzamy do wrzenia i zagotowujemy.
- Zmniejszamy ogień i dodajemy ryż.
- Gotujemy około 30 minut.
- Dodajemy cukier.
- ZUpę miksujemy za pomocą blendera.
- Dodajemy śmietanę i całość mieszamy.
- Gotujemy jeszcze kilka minut.