Mniamuśna zupa borowikowa: przepis na grzybową z prawdziwkami, makaronem i ziemniakami
2023-09-08
łatwy
30 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Borowikowa to zupa mniamuśna do imentu. Polecam przepis na grzybową ze świeżymi prawdziwkami, makaronem i ziemniakami. Taka sycąca, wypasiona zupa borowikowa pasuje na dzień powszedni i od święta. Po prostu mniam-mniam!
Wielbicielom zup grzybowych dedykuję kilka super przepisów:
Grzybowa ze świeżych grzybów leśnych ze śmietaną
Zupa grzybowa po polsku z kaszą
Grzybowa borowikowa z serem, tymiankiem i orzechami
Praska kartoflanka z borowikami - świetna zupa rodem z Czech
Zajrzyj do galerii i zobacz nasze inne przepisy na zupy grzybowe
SKŁADNIKI
- 350-400 g borowików szlachetnych
- 3 ziemniaki średniej wielkości
- 1 marchew
- 1 cebula
- 50 g suchego makaronu np. krajanki
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Grzyby oczyścić, umyć pod bieżącą wodą, osączyć. Pokroić na kawałki wielkości kęsa.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Marchew pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o dużych otworach. Cebulę drobno posiekać.
- W rondlu z grubym dnem rozgrzać masło. Dodać cebulę oraz marchew i smażyć 2-3 minuty.
- Dodać pokrojone grzyby i smażyć jeszcze 2 minuty, mieszając, aby grzyby nie przywarły do dna naczynia.
- Wlać 1,5 l wody, czyli około 6 szklanek. Doprowadzić do wrzenia. Przyprawić solą oraz pieprzem.
- Do wrzącej zupy dodać pokrojone ziemniaki oraz suchy makaron. Gotować około 10 minut lub do chwili, gdy ziemniaki i makaron będą ugotowane.
- Rozlać do talerzy i podawać z kromką świeżego chleba.
Jak mrozić grzyby?