Minestrone z młodą kapustą - pyszna zupa z młodych warzyw
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Minestrone to znakomita włoska zupa warzywna. Najlepiej smakuje wiosną i latem, kiedy mamy pod dostatkiem młodych warzyw. Ta wersja jest specjalna, bo z dodatkiem młodej kapusty. Wypróbujcie przepis na minestrone z młoda kapustą.
SKŁADNIKI
- 0,5 główki młodej kapusty
- 1 cebula
- 3 ziemniaki
- 1 puszka białej fasoli
- 1 ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 1 piuetruszka
- mały kawałek selera
- 1 łyżka czubrycy
- sól i pieprz
- oliwa z oliwek
- 100 g makaronu
- natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa korzeniowe obrać i pokroić w kostkę. Kapustę poszatkować. Cebulę i czosnek obrać i drobniutko posiekać.
- Oliwę rozgrzać w dużym garnku i dodać do niej pokrojone warzywa, dołożyć osączoną fasolkę i smażyć 5 minut.
- Po tym czasie wlać 2 litry wody, przyprawić i gotować 10 minut. Osobno ugotować makaron.
- Zupę podawać z makaronem i natką pietruszki.
Beszamel: Nowalijki – czy warto je jeść?