Kremowa zupa z tortellini i szpinakiem: przepisy na szybki obiad

zupa z tortellini
Autor: Shutterstock Tłusta zupa na wywarze mięsnym złagodzi objawy kaca
łatwy
40 min
4

Zupa z gotowymi pierożkami tortellini i szpinakiem jest przepyszna. Kremowa i gęsta zupa to danie sycące po przysłowiową kokardę. Prawdziwa zupa na pocieszenie. Kremowa zupa z tortellini i szpinakiem jest łatwa w przygotowaniu. Wykorzystaj mrożone warzywa i tortellini ze sklepu. Wypróbuj koniecznie!

SKŁADNIKI

  • 3 łyżki oliwy
  • 1 średniej wielkości cebula, obrana i drobno pokrojona
  • 2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
  • 1 litr wywaru z kurczaka
  • 450 g pierożków tortellini z serem
  • 225 g mrożonej marchewki z gorszkiem
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 60 g startego parmezanu
  • świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W garnku podgrzewamy oliwę i dusimy do miękkości cebulę z czosnkiem (ok. 3 min.).
  • Wlewamy wywar i zagotowujemy. Wsypujemy mrożona marchewkę i groszek Gotujemy razem jeszcze przez 5 min.
  • Na koniec dodajemy szpinak. Mieszamy.
  • Kwaśną śmietanę ubijamy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do zupy. Dokładnie mieszamy.
  • Wsypujemy pietruszkę i przyprawiamy pieprzem do smaku. Gotujemy przez 2 minuty na wolnym ogniu.
  • Zupę podajemy z pierożkami. Oprószoną parmezanem.
Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej