Kremowa zupa z tortellini i szpinakiem: przepisy na szybki obiad
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Zupa z gotowymi pierożkami tortellini i szpinakiem jest przepyszna. Kremowa i gęsta zupa to danie sycące po przysłowiową kokardę. Prawdziwa zupa na pocieszenie. Kremowa zupa z tortellini i szpinakiem jest łatwa w przygotowaniu. Wykorzystaj mrożone warzywa i tortellini ze sklepu. Wypróbuj koniecznie!
SKŁADNIKI
- 3 łyżki oliwy
- 1 średniej wielkości cebula, obrana i drobno pokrojona
- 2 ząbki czosnku, obrane i zmiażdżone
- 1 litr wywaru z kurczaka
- 450 g pierożków tortellini z serem
- 225 g mrożonej marchewki z gorszkiem
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 150 ml kwaśnej śmietany
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 60 g startego parmezanu
- świeżo zmielony czarny pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W garnku podgrzewamy oliwę i dusimy do miękkości cebulę z czosnkiem (ok. 3 min.).
- Wlewamy wywar i zagotowujemy. Wsypujemy mrożona marchewkę i groszek Gotujemy razem jeszcze przez 5 min.
- Na koniec dodajemy szpinak. Mieszamy.
- Kwaśną śmietanę ubijamy z mąką ziemniaczaną. Dodajemy do zupy. Dokładnie mieszamy.
- Wsypujemy pietruszkę i przyprawiamy pieprzem do smaku. Gotujemy przez 2 minuty na wolnym ogniu.
- Zupę podajemy z pierożkami. Oprószoną parmezanem.