Meksykańska zupa serowa: obfita, łatwa, pyszna
2022-03-14
łatwy
30 min
4
Meksykańska zupa serowa jest obfita, sycąca i pyszna. Do tego niezwykle łatwa w przygotowaniu. Wypróbujcie przepis na tę nieskomplikowaną zupę i cieszcie się jej smakiem ze swymi bliskimi.
SKŁADNIKI
- 50 g wędzonego boczku surowego, cienkie plasterki pokrojone na kawałki
- 1 łyżka oliwy lub oleju
- 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
- 1 łyżka mąki
- 4 szklanki bulionu z kurczaka
- 1 szklanka mleka
- 250 ml śmietany 30%
- 250 g pomarańczowego cheddara lub sera mimolette, startego
- 1 puszka kukurydzy słodkiej
- 1/2 pęczka kolendry, posiekanej
- sól i pieprz do smaku
- 50 g twarogu, pokruszonego, do posypania
- 1 zielone chili, bez pestek, pokrojne w plasterki
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W rondlu z grubym dnem zrumienić boczek. Boczek osączyć z tłuszczu i odłożyć na później. Dodamy go do zupy na koniec.
- Do gorącego tłuszczu dodać cebulę. Smażyć do zeszklenia. Posypać mąką i smażyć jeszcze pół minuty.
- Do garnka wlać bulion z kurczaka, mleko i śmietanę. Zagotować.
- Dodać starty ser i podgrzewać, mieszając do całkowietego rozpuszczenia.
- Na koniec dodać odcedzoną kukurydzę. Zagotować. Dodać posiekaną kolendrę. Zdjąć z ognia.
- Zupę rozlać do talerzy. Przybrać usmażonym boczkiem, twarogiem, zielonym chili. Smacznego!
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej