Meksykańska zupa serowa: obfita, łatwa, pyszna

Meksykańska zupa serowa: obfita, łatwa, pyszna
Autor: Shutterstock.com Meksykańska zupa serowa: obfita, łatwa, pyszna
łatwy
30 min
4

Meksykańska zupa serowa jest obfita, sycąca i  pyszna. Do tego niezwykle łatwa w przygotowaniu. Wypróbujcie przepis na tę nieskomplikowaną zupę i cieszcie się jej smakiem ze swymi bliskimi. 

SKŁADNIKI

  • 50 g wędzonego boczku surowego, cienkie plasterki pokrojone na kawałki
  • 1 łyżka oliwy lub oleju
  • 1 mała cebula, pokrojona w drobną kostkę
  • 1 łyżka mąki
  • 4 szklanki bulionu z kurczaka
  • 1 szklanka mleka
  • 250 ml śmietany 30%
  • 250 g pomarańczowego cheddara lub sera mimolette, startego
  • 1 puszka kukurydzy słodkiej
  • 1/2 pęczka kolendry, posiekanej
  • sól i pieprz do smaku
  • 50 g twarogu, pokruszonego, do posypania
  • 1 zielone chili, bez pestek, pokrojne w plasterki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W rondlu z grubym dnem zrumienić boczek. Boczek osączyć z tłuszczu i odłożyć na później. Dodamy go do zupy na koniec.
  • Do gorącego tłuszczu dodać cebulę. Smażyć do zeszklenia. Posypać mąką i smażyć jeszcze pół minuty.
  • Do garnka wlać bulion z kurczaka, mleko i śmietanę. Zagotować.
  • Dodać starty ser i podgrzewać, mieszając do całkowietego rozpuszczenia. 
  • Na koniec dodać odcedzoną kukurydzę. Zagotować. Dodać posiekaną kolendrę. Zdjąć z ognia.
  • Zupę rozlać do talerzy. Przybrać usmażonym boczkiem, twarogiem, zielonym chili. Smacznego! 
Kukurydza - wartości odżywcze i właściwości kukurydzy zwyczajnej

Zobacz, jak zrobić ZUPĘ MARCHEWKOWĄ krok po kroku:

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej