Marchewkowy krem z pieczoną ciecierzycą - pyszna wegańska zupa

Marchewkowy krem z pieczoną ciecierzycą - pyszna wegańska zupa
Autor: Shutterstock.com Marchewkowy krem z pieczoną ciecierzycą - pyszna wegańska zupa
łatwy
30 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa nie tylko ze względów etycznych, ale także zdrowotnych. Wegańskie, czy jarskie, jak dawniej się mówiło, zupy to skarbnica składników odżywczych dla naszego organizmu. Bezmięsne zupy to niskokaloryczna i zdrowa porcja warzyw, jedna z pięciu zalecanych przez dietetyków. Warto częściej po nie sięgać. 

SKŁADNIKI

  • 2 szklanki marchewki startej na tarce o dużych otworach
  • ½ szklanki cebuli pokrojonej w kostkę
  • 4 ząbki czosnku, posiekanego
  • 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju 
  • 2 łyżeczki pasty curry, czerwonej, umiarkowanie pikantnej
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1 puszka ciecierzycy (400 g)
  • 1 limonka
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
  • Sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Ciecierzycę wyjmij na sitko. Przepłucz pod bieżącą wodą. Osącz, a następnie osusz papierowymi ręcznikami. 
  • Ziarno ciecierzycy przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrop 1 łyżką oliwy, oprósz solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20-25 minut w temperaturze 200°C.
  • Gdy ciecierzyca zamienia się w piekarniku w chrupiący przysmak, weź rondel z grubym dnem lub żeliwny garnek. Rozgrzej w nim 2 łyżki oliwy. Dodaj marchew, cebulę i czosnek. Smaż przez około 5 minut lub do chwili, gdy warzywa zmiękną i stracą na objętości. 
  • Dodaj pastę curry. Smaż jeszcze chwilę. 
  • Wlej bulion. Doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj na małym ogniu przez 10 minut. 
  • Zupę zmiksuj za pomocą blendera na krem. Spróbuj i dopraw solą oraz pieprzem. 
  • Podawaj zupę z pieczoną ciecierzycą, posypaną natką pietruszki i z cząstką limonki, aby każdy sam sobie zupę doprawił kwaśnym sokiem. Smacznego! 
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?

Zupa krem z marchewki: przepis krok po kroku

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej