Marchewkowy krem z pieczoną ciecierzycą - pyszna wegańska zupa
2022-04-02
łatwy
30 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Coraz więcej osób rezygnuje z jedzenia mięsa nie tylko ze względów etycznych, ale także zdrowotnych. Wegańskie, czy jarskie, jak dawniej się mówiło, zupy to skarbnica składników odżywczych dla naszego organizmu. Bezmięsne zupy to niskokaloryczna i zdrowa porcja warzyw, jedna z pięciu zalecanych przez dietetyków. Warto częściej po nie sięgać.
SKŁADNIKI
- 2 szklanki marchewki startej na tarce o dużych otworach
- ½ szklanki cebuli pokrojonej w kostkę
- 4 ząbki czosnku, posiekanego
- 3 łyżki oliwy lub dobrego oleju
- 2 łyżeczki pasty curry, czerwonej, umiarkowanie pikantnej
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 puszka ciecierzycy (400 g)
- 1 limonka
- 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej
- Sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ciecierzycę wyjmij na sitko. Przepłucz pod bieżącą wodą. Osącz, a następnie osusz papierowymi ręcznikami.
- Ziarno ciecierzycy przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrop 1 łyżką oliwy, oprósz solą i pieprzem. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez 20-25 minut w temperaturze 200°C.
- Gdy ciecierzyca zamienia się w piekarniku w chrupiący przysmak, weź rondel z grubym dnem lub żeliwny garnek. Rozgrzej w nim 2 łyżki oliwy. Dodaj marchew, cebulę i czosnek. Smaż przez około 5 minut lub do chwili, gdy warzywa zmiękną i stracą na objętości.
- Dodaj pastę curry. Smaż jeszcze chwilę.
- Wlej bulion. Doprowadź do wrzenia. Następnie gotuj na małym ogniu przez 10 minut.
- Zupę zmiksuj za pomocą blendera na krem. Spróbuj i dopraw solą oraz pieprzem.
- Podawaj zupę z pieczoną ciecierzycą, posypaną natką pietruszki i z cząstką limonki, aby każdy sam sobie zupę doprawił kwaśnym sokiem. Smacznego!
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?