Marchewkowa z knedlami serowymi - codzienna zupa z bombowymi kluskami

Marchewkowa z knedlami serowymi
Autor: Shutterstock.com Marchewkowa z knedlami serowymi
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Marchewkowa z knedlami z żółtego sera jest niezwykle smaczna i sycąca. Niewyszukane danie pierwsze zyskuje dzięki bombowym kluskom. Będzie smakować dużym i małym wielbicielom talerza gorącej zupy! 

SKŁADNIKI

  • Na zupę marchewkową:
  • 350 g marchewki pokrojonej w kostkę, może być z mrożonki
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
  • 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w duża kostkę
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz
  • Na knedle z żółtego sera:
  • 100 g tartego sera żółtego o wyrazistym smaku
  • 1 jajko
  • 100 g mąki
  • 70 g masła, miękkiego, w temperaturze pokojowej

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Zacznij od przygotowania knedli. W misce wymieszaj starty ser, mąkę, masło i jajko. Ciasto odstaw do lodówki na 30 minut.
  • W garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. Dodaj marchew, cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia cebuli. 
  • Dodaj ziemniaki i wlej bulion. Doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5 minut.
  • Z przygotowanego wcześniej ciasta utocz około 40 małych knedelków lub 20 większych. 
  • Knedle dodaj na wrzącą zupę. Gotuj 10-15 minut. 
  • Rozlej zupę do talerzy i posyp posiekanym szczypiorkiem. 
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?

Rozgrzewające zupy - 10 przepisów na zupy idealne na chłodniejsze dni

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej