Marchewkowa z knedlami serowymi - codzienna zupa z bombowymi kluskami
2022-02-02
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Marchewkowa z knedlami z żółtego sera jest niezwykle smaczna i sycąca. Niewyszukane danie pierwsze zyskuje dzięki bombowym kluskom. Będzie smakować dużym i małym wielbicielom talerza gorącej zupy!
SKŁADNIKI
- Na zupę marchewkową:
- 350 g marchewki pokrojonej w kostkę, może być z mrożonki
- 1 cebula, drobno posiekana
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego lub oliwy
- 300 g ziemniaków, obranych i pokrojonych w duża kostkę
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- sól i pieprz
- Na knedle z żółtego sera:
- 100 g tartego sera żółtego o wyrazistym smaku
- 1 jajko
- 100 g mąki
- 70 g masła, miękkiego, w temperaturze pokojowej
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Zacznij od przygotowania knedli. W misce wymieszaj starty ser, mąkę, masło i jajko. Ciasto odstaw do lodówki na 30 minut.
- W garnku z grubym dnem rozgrzej tłuszcz. Dodaj marchew, cebulę i czosnek. Smaż do zeszklenia cebuli.
- Dodaj ziemniaki i wlej bulion. Doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 5 minut.
- Z przygotowanego wcześniej ciasta utocz około 40 małych knedelków lub 20 większych.
- Knedle dodaj na wrzącą zupę. Gotuj 10-15 minut.
- Rozlej zupę do talerzy i posyp posiekanym szczypiorkiem.
Beszamel: Marchew – dlaczego warto jeść marchewkę?