Lubelska zupa chłopska zachwyca. Regionalny przepis na pyszny i niedrogi obiad
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Lubelska zupa, zwana także chłopską fajsławicką, którą serwuje się z małymi kluseczkami, to regionalne danie, które szturmem podbija internet. Jest pyszna, treściwa i bardzo łatwa do zrobienia w domu. Wystarczy tylko pięć niedrogich składników, woda oraz przyprawy. Zobaczcie, jak zrobić obłędną i sycącą zupę lubelską z kluseczkami.
Z czego zrobić zupę lubelską?
Przepis na zupę chłopską fajsławicką pochodzi z gminy Fajsławice, która położona jest na Lubelszczyźnie. Receptura znana jest już od ponad stu lat. Chłopska zupa z Fajsławic przypomina znaną i lubianą zacierkową.
Do ugotowania dużego gara pysznej regionalnej zupy chłopskiej fajsławickiej wykorzystuje się tanie i łatwo dostępne produkty. Lista składników jest krótka i obejmuje tylko kilka produktów, których cena nie przyprawia o ból głowy. Aby przygotować tę obłędną i sycącą zupę z Lubelszczyzny, potrzebne są takie składniki jak:
- ziemniaki
- woda
- słonina
- cebula
- mąka pszenna
- przyprawy – sól, pieprz, majeranek
Jak zrobić lubelską zupę?
Regionalny przepis na pyszną i treściwą zupę lubelską, którą serwuje się z małymi rwanymi kluseczkami, nie jest skomplikowany. Danie wyróżniają nie tylko niedrogie składniki, ale i bardzo łatwe przygotowanie.
Przepis na chłopską fajsławicką zupę jest podzielony na kilka bardzo łatwych i szybkich kroków.
- 1. krok – podsmażenie słoniny z cebulą
- 2. krok – ugotowanie ziemniaków
- 3. krok – przygotowanie rwanych kluseczek
- 4. krok – dodanie do ziemniaków rwanych kluseczek i podsmażonej słoniny z cebulą
Jak podawać zupę lubelską?
Chłopska fajsławicka to propozycja na rodzinny obiad. Zupa jest nie tylko pyszna, ale sycąca. Świetnie sprawdzi się w chłodne jesienne dni. To pomysł na rozgrzewający i treściwy obiad podczas mroźniej zimy. Miseczki z zupą można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
SKŁADNIKI
- 3 l wody
- 3 szklanki mąki pszennej
- 500 g ziemniaków
- 300 g słoniny
- 1 cebula
- 1 łyżka suszonego majeranku
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Słoninę pokroić w kostkę. Smażyć na rozgrzanej patelni, aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Dodać pokroją w kostkę cebulę i smażyć, aż stanie się rumiana.
- Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Ugotować do miękkości.
- Mąkę wymieszać z solą i wodą. Wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować i podzielić na małe rwane palcami kluseczki.
- Do gotujących się ziemniaków dodać rwane kluski, a po chwili podsmażoną cebulę ze słoniną. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać i gotować na średnim ogniu około 10 minut.
- Podawać od razu posypaną posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.