Lubelska zupa chłopska zachwyca. Regionalny przepis na pyszny i niedrogi obiad

lubelska zupa
Autor: Shutterstock Lubelska zupa z rwanymi kluseczkami jest pyszna, sycąca i gotowa w 20 minut.
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Lubelska zupa, zwana także chłopską fajsławicką, którą serwuje się z małymi kluseczkami, to regionalne danie, które szturmem podbija internet. Jest pyszna, treściwa i bardzo łatwa do zrobienia w domu. Wystarczy tylko pięć niedrogich składników, woda oraz przyprawy. Zobaczcie, jak zrobić obłędną i sycącą zupę lubelską z kluseczkami.

Z czego zrobić zupę lubelską?

Przepis na zupę chłopską fajsławicką pochodzi z gminy Fajsławice, która położona jest na Lubelszczyźnie. Receptura znana jest już od ponad stu lat. Chłopska zupa z Fajsławic przypomina znaną i lubianą zacierkową.

Do ugotowania dużego gara pysznej regionalnej zupy chłopskiej fajsławickiej wykorzystuje się tanie i łatwo dostępne produkty. Lista składników jest krótka i obejmuje tylko kilka produktów, których cena nie przyprawia o ból głowy. Aby przygotować tę obłędną i sycącą zupę z Lubelszczyzny, potrzebne są takie składniki jak:

  • ziemniaki
  • woda
  • słonina
  • cebula
  • mąka pszenna
  • przyprawy – sól, pieprz, majeranek

Jak zrobić lubelską zupę?

Regionalny przepis na pyszną i treściwą zupę lubelską, którą serwuje się z małymi rwanymi kluseczkami, nie jest skomplikowany. Danie wyróżniają nie tylko niedrogie składniki, ale i bardzo łatwe przygotowanie.

Przepis na chłopską fajsławicką zupę jest podzielony na kilka bardzo łatwych i szybkich kroków.

  • 1. krok – podsmażenie słoniny z cebulą
  • 2. krok – ugotowanie ziemniaków
  • 3. krok – przygotowanie rwanych kluseczek
  • 4. krok – dodanie do ziemniaków rwanych kluseczek i podsmażonej słoniny z cebulą

Jak podawać zupę lubelską?

Chłopska fajsławicka to propozycja na rodzinny obiad. Zupa jest nie tylko pyszna, ale sycąca. Świetnie sprawdzi się w chłodne jesienne dni. To pomysł na rozgrzewający i treściwy obiad podczas mroźniej zimy. Miseczki z zupą można dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.

SKŁADNIKI

  • 3 l wody
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 500 g ziemniaków
  • 300 g słoniny
  • 1 cebula
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Słoninę pokroić w kostkę. Smażyć na rozgrzanej patelni, aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Dodać pokroją w kostkę cebulę i smażyć, aż stanie się rumiana.
  • Obrane ziemniaki pokroić w kostkę. Ugotować do miękkości.
  • Mąkę wymieszać z solą i wodą. Wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować i podzielić na małe rwane palcami kluseczki.
  • Do gotujących się ziemniaków dodać rwane kluski, a po chwili podsmażoną cebulę ze słoniną. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wymieszać i gotować na średnim ogniu około 10 minut.
  • Podawać od razu posypaną posiekaną natką pietruszki lub koperkiem.
Ziemniaki! Dlaczego warto je jeść? Co można zrobić z ziemniaków?
Anna Szulc-Górska
więcej