Kuchnia lubelska: pierogi regionalne, parowańce i nie tylko [WIDEO]

2016-10-25 17:19

Wyróżnikiem Lubelszczyzny były i są pierogi. Nadziewane przeróżnymi farszami i nadzieniami, np. kaszą gryczaną, grzybami czy kapustą, soczewicą z miętą. Innym daniem lubelskim są parowańce, czyli pierogi z serem przypominające zgniecioną kulę.

Kuchnia lubelska: pierogi regionalne, parowańce i nie tylko
Autor: thinkstockphotos.com Pierogi z kaszą gryczaną to jedna ze specjalności kuchni lubelskiej

Spis treści

  1. Pierogi regionalne w kuchni lubelskiej
  2. Parowańce - inny lubelski specjał
  3. Dania mięsne i inne przysmaki kuchni lubelskiej

Pierogi regionalne w kuchni lubelskiej

Podstawę kuchni lubelskiej stanowią potrawy z mąki okraszane skwarkami z mięsa czy słoniny. Charakterystycznym produktem Lubelszczyzny były i są pierogi. Nadziewa się je przeróżnymi farszami i nadzieniami. Dużą popularnością cieszą się pierogi z kaszą gryczaną, ale też z grzybami, kapustą i z bardzo ciekawym połączeniem - soczewicą z miętą.

Lubelskim pierogom towarzyszą także nietuzinkowe okrasy - np. na bazie sosu z pokrzywy czy mięty.

Parowańce - inny lubelski specjał

Jednym z typowych dań dla Lubelszczyzny są parowańce, czyli pierogi z serem przypominające zgniecioną kulę. Są w tym regionie najbardziej znanym i popularnym rodzajem pierogów.

Dania mięsne i inne przysmaki kuchni lubelskiej

Z mięs typowa dla kuchni lubelskiej jest świeżonka, czyli mięso smażone z przyprawami i cebulą. Do tego dochodzą kiełbasa z fasoli czy drobiowy chrust.

Kuchnia lubelska to także pyszne ciasta, takie jak marchwiak, czyli rolada z ciasta nadziewanego surową marchwią, makiem i cukrem.

Polskie dania regionalne - czy wiesz skąd pochodzi ten przysmak?
Pytanie 1 z 10
Skąd pochodzi rogal marciński?
Rogal Marciński