Kuchnia lubelska: pierogi regionalne, parowańce i nie tylko [WIDEO]
Wyróżnikiem Lubelszczyzny były i są pierogi. Nadziewane przeróżnymi farszami i nadzieniami, np. kaszą gryczaną, grzybami czy kapustą, soczewicą z miętą. Innym daniem lubelskim są parowańce, czyli pierogi z serem przypominające zgniecioną kulę.
Spis treści
- Pierogi regionalne w kuchni lubelskiej
- Parowańce - inny lubelski specjał
- Dania mięsne i inne przysmaki kuchni lubelskiej
Pierogi regionalne w kuchni lubelskiej
Podstawę kuchni lubelskiej stanowią potrawy z mąki okraszane skwarkami z mięsa czy słoniny. Charakterystycznym produktem Lubelszczyzny były i są pierogi. Nadziewa się je przeróżnymi farszami i nadzieniami. Dużą popularnością cieszą się pierogi z kaszą gryczaną, ale też z grzybami, kapustą i z bardzo ciekawym połączeniem - soczewicą z miętą.
Lubelskim pierogom towarzyszą także nietuzinkowe okrasy - np. na bazie sosu z pokrzywy czy mięty.
Parowańce - inny lubelski specjał
Jednym z typowych dań dla Lubelszczyzny są parowańce, czyli pierogi z serem przypominające zgniecioną kulę. Są w tym regionie najbardziej znanym i popularnym rodzajem pierogów.
Dania mięsne i inne przysmaki kuchni lubelskiej
Z mięs typowa dla kuchni lubelskiej jest świeżonka, czyli mięso smażone z przyprawami i cebulą. Do tego dochodzą kiełbasa z fasoli czy drobiowy chrust.
Kuchnia lubelska to także pyszne ciasta, takie jak marchwiak, czyli rolada z ciasta nadziewanego surową marchwią, makiem i cukrem.