Lekka zupa brokułowo-cukiniowa z kuskusem

Lekka zupa brokułowo-cukiniowa z kuskusem
Autor: Shutterstock Tę smaczną zupę przygotujesz w 30 minut
łatwy
20 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Zupa brokułowo-cukiniowa ma niewiele kalorii, prawie nie zawiera tłuszczu, za to ma dużo składników mineralnych, zdrowego błonnika i... smaku. Jej przygotowanie jest niekłopotliwe, a składniki łatwo dostępne i niedrogie.

SKŁADNIKI

  • 1, 5 litra wywaru warzywnego
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 mały brokuł
  • 1 cukinia
  • 1 nieduża cebula
  • łyżka oleju
  • pół szklanki kaszy kuskus
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Do gorącego bulionu wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. W czasie gdy się gotują, podzielić brokuła na mniejsze cząstki.
  • Cukinię pokroić w półplasterki, cebulę w kostkę.
  • Cebulę zeszklić na oleju, dodać cukinię i podsmażyć do lekkiego zrumienienia.
  • Brokuła, cukinię i cebulę dodać do zupy. 
  • Kuskus przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
  • Wrzucić do zupy, krótko zagotować całość i podawać posypaną koperkiem.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?

Zobacz galerię z pysznymi, sycącymi zupami!

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej