Lekka zupa brokułowo-cukiniowa z kuskusem
2021-11-24
łatwy
20 min
4
Dieta wegańska
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Zupa brokułowo-cukiniowa ma niewiele kalorii, prawie nie zawiera tłuszczu, za to ma dużo składników mineralnych, zdrowego błonnika i... smaku. Jej przygotowanie jest niekłopotliwe, a składniki łatwo dostępne i niedrogie.
SKŁADNIKI
- 1, 5 litra wywaru warzywnego
- 2-3 ziemniaki
- 1 mały brokuł
- 1 cukinia
- 1 nieduża cebula
- łyżka oleju
- pół szklanki kaszy kuskus
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Do gorącego bulionu wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. W czasie gdy się gotują, podzielić brokuła na mniejsze cząstki.
- Cukinię pokroić w półplasterki, cebulę w kostkę.
- Cebulę zeszklić na oleju, dodać cukinię i podsmażyć do lekkiego zrumienienia.
- Brokuła, cukinię i cebulę dodać do zupy.
- Kuskus przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
- Wrzucić do zupy, krótko zagotować całość i podawać posypaną koperkiem.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?