Krupnik z jarmużem - pyszny przepis!

2021-03-29
zupa z jarmużem i kaszą jęczmienną
Autor: Shutterstock Zupa warzywna z jarmużem i kaszą jęczmienną
łatwy
50 min
4

Krupnik z  jarmużem to bogata zupa warzywnej z kaszą jęczmienną i dodatkiem modnego i zdrowego jarmużu. Wypróbuj przepis na zupę na bulionie warzywnym z liśćmi jarmużu i solidną porcją warzyw oraz kaszy. Jest sycąca i mocno rozgrzewa. Polecamy na chłodne dni! 

Zobacz, jak ugotować tradycyjny krupnik z kaszą jęczmienną:

SKŁADNIKI

  • szklanka pokrojonej włoszczyzny
  • 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • 2-3 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej
  • cebula pokrojona w kostkę
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub wody
  • liść laurowy, ziele angielskie
  • pół łyżeczki kminku
  • sól, pieprz
  • pół szklanki kwaśnej śmietany

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Wszystkie warzywa podsmażyć krótko na oliwie i przełożyć do garnka. Posolić, dodać przyprawy (bez pieprzu), podlać wodą lub bulionem.
  • Zupę zagotować. Dodać kaszę, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu.
  • Jarmuż umyty i pokrojony na małe paseczki podsmażyć, dodać do zupy.
  • Zupę gotować aż jarmuż zmięknie. Na koniec przyprawić zupę pieprzem i śmietaną.