Krupnik z jarmużem - pyszny przepis!
2021-03-29
łatwy
50 min
4
Krupnik z jarmużem to bogata zupa warzywnej z kaszą jęczmienną i dodatkiem modnego i zdrowego jarmużu. Wypróbuj przepis na zupę na bulionie warzywnym z liśćmi jarmużu i solidną porcją warzyw oraz kaszy. Jest sycąca i mocno rozgrzewa. Polecamy na chłodne dni!
Zobacz, jak ugotować tradycyjny krupnik z kaszą jęczmienną:
SKŁADNIKI
- szklanka pokrojonej włoszczyzny
- 4 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 2-3 łyżki kaszy jęczmiennej drobnej
- cebula pokrojona w kostkę
- 1,5 l bulionu warzywnego lub wody
- liść laurowy, ziele angielskie
- pół łyżeczki kminku
- sól, pieprz
- pół szklanki kwaśnej śmietany
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Wszystkie warzywa podsmażyć krótko na oliwie i przełożyć do garnka. Posolić, dodać przyprawy (bez pieprzu), podlać wodą lub bulionem.
- Zupę zagotować. Dodać kaszę, przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu.
- Jarmuż umyty i pokrojony na małe paseczki podsmażyć, dodać do zupy.
- Zupę gotować aż jarmuż zmięknie. Na koniec przyprawić zupę pieprzem i śmietaną.