Krupnik bez mięsa. Dzięki tej zupie odzyskasz figurę i formę

krupnik bez mięsa
Autor: Shutterstock Krupnik bez mięsa świetnie smakuje i pomaga schudnąć.
łatwy
30 min
4

Dieta wegańska

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Sycąca zupa, która nie zawiera mięsa i składników pochodzenia zwierzęcego, to nie tylko mnóstwo smaku i aromatu. Ten pyszny krupnik bez mięsa to spory zastrzyk zdrowia. Jego dodatkową zaletą jest to, że można jeść go na diecie odchudzającej. Zobaczcie, jak zrobić krupnik bez mięsa, który pozwoli odzyskać piękną figurę.

Z czego zrobić krupnik bez mięsa?

Tę pyszną i sycącą zupę przyrządza się ze składników, które łatwo kupić przez cały rok. Są to przede wszystkim warzywa oraz kasza i przyprawy. Co więc trzeba przygotować, aby zrobić domowy krupnik bez mięsa? Na liście składników znalazły się proste produkty jak:

  • woda
  • kasza jęczmienna
  • warzywa – por, ziemniaki, seler, marchewki, korzeń i natka pietruszki
  • przyprawy – sól, pieprz, majeranek, liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz w ziarnach
  • olej roślinny
  • sos sojowy

Jak zrobić krupnik bez mięsa?

Przygotowanie domowego krupniku bez mięsa jest proste. Obrane i pokrojone marchewki, pietruszkę i seler należy podsmażyć. Następnie wlewa się wodę i dodaje większość przypraw. Kolejnym krokiem jest dodanie pozostałych warzyw, czyli pora i ziemniaków. Wsypuje się też kaszę jęczmienną i doprawia pozostałymi przyprawami. Zupę bezmięsną gotuje się około 20 minut. Miseczki z pysznym krupnikiem bez mięsa o właściwościach odchudzających warto posypać posiekaną natką pietruszki.

Kiedy podawać krupnik bez mięsa?

Dzięki temu, że przepis na krupnik bez mięsa jest prosty i szybki, a składniki dostępne są przez cały rok, pyszną zupę można gotować bez względu na pogodę. Jest niedroga i pełna smaku. To pomysł na posiłek w czasie diety odchudzającej. Chociaż jest bez mięsa, stanowy sycący posiłek, który pomoże zrzucić zbędne kilogramy i odzyskać upragnioną figurę. Krupnik bez mięsa świetnie smakuje następnego dnia po odgrzaniu. Zupę można zapakować do pojemnika i zabrać ze sobą na wynos.

SKŁADNIKI

  • 3 litry wody
  • 200 g kaszy jęczmiennej
  • 4 ziemniaki
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora (tylko biała część)
  • 1/4 średniego selera
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 6 ziaren pieprzu czarnego
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2-3 liście laurowe
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Marchewki, pietruszkę i seler obrać i pokroić w kostkę.
  • W garnku rozgrzać olej i smażyć warzywa, aż staną się miękkie. Często mieszać.
  • Wlać wodę i dodać liście laurowe, ziele angielskie i ziarna czarnego pieprzu. Zagotować.
  • Dodać pokrojonego w plasterki pora oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Wsypać opłukaną kaszę jęczmienną.
  • Doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Wlać sos sojowy. Wymieszać i gotować na średnim ogniu około 20 minut.
  • Podawać posypaną natką pietruszki.
Kasza - dlaczego warto ją jeść? Rodzaje kasz
Anna Szulc-Górska
więcej