Krupnik a la leczo: przepis na nietuzinkowe danie

2021-03-29
Krupnik a la leczo: przepis na nietuzinkowe danie
Autor: Shutterstock.com Krupnik a la leczo: przepis na nietuzinkowe danie
łatwy
40 min
4

Polski krupnik w duecie z węgierskim leczo? Takie połączenie jest nie tylko ciekawe, lecz także bardzo smaczne. Podajemy przepis na krupnik a la leczo - pomysł na nietuzinkowy obiad.

Zobacz, jak ugotować tradycyjny krupnik z kaszą jęczmienną:

SKŁADNIKI

  • 1,7 litrów wody
  • bulionetka wołowa Knorr
  • sos pomidorowy Knorr
  • 15 dag kaszy manny
  • 10 dag makaronu typ muszelki
  • 2 cebule
  • 10 dag czerwonej papryki
  • 10 dag kiełbasy
  • 0,5 szklanki śmietany
  • pieprz
  • tłuszcz do smażenia

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Przygotuj wywar z wody i bulionetki Knorr, dzięki której uzyskasz wyśmienity smak. Wymieszaj kaszę z niewielką ilością zimnego wywaru. Następnie wlej do pozostałego wywaru. Gotuj na małym ogniu, często mieszając.
  • Po 10 minutach włóż makaron.
  • Cebule i paprykę pokrój w kostkę i usmaż. Pokrój kiełbasę.
  • Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną kiełbasę.
  • Następnie całość dodaj do zupy.
  • W gotującej się zupie rozprowadź sos pomidorowy Knorr, wlej śmietanę, dopraw do smaku i chwilę pogotuj.
  • Krupnik a la leczo podawaj zaraz po przygotowaniu.