Krupnik a la leczo: przepis na nietuzinkowe danie
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Polski krupnik w duecie z węgierskim leczo? Takie połączenie jest nie tylko ciekawe, lecz także bardzo smaczne. Podajemy przepis na krupnik a la leczo - pomysł na nietuzinkowy obiad.
Zobacz, jak ugotować tradycyjny krupnik z kaszą jęczmienną:
SKŁADNIKI
- 1,7 litrów wody
- bulionetka wołowa Knorr
- sos pomidorowy Knorr
- 15 dag kaszy manny
- 10 dag makaronu typ muszelki
- 2 cebule
- 10 dag czerwonej papryki
- 10 dag kiełbasy
- 0,5 szklanki śmietany
- pieprz
- tłuszcz do smażenia
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Przygotuj wywar z wody i bulionetki Knorr, dzięki której uzyskasz wyśmienity smak. Wymieszaj kaszę z niewielką ilością zimnego wywaru. Następnie wlej do pozostałego wywaru. Gotuj na małym ogniu, często mieszając.
- Po 10 minutach włóż makaron.
- Cebule i paprykę pokrój w kostkę i usmaż. Pokrój kiełbasę.
- Pod koniec smażenia dodaj pokrojoną kiełbasę.
- Następnie całość dodaj do zupy.
- W gotującej się zupie rozprowadź sos pomidorowy Knorr, wlej śmietanę, dopraw do smaku i chwilę pogotuj.
- Krupnik a la leczo podawaj zaraz po przygotowaniu.