Kremowa zupa z rzeżuchy - smakowita dawka witamin
2022-04-19
łatwy
20 min
4
Dieta bezglutenowa
Dieta niskokaloryczna
Kremowa zupa z rzeżuchy jest niesłychanie prosta do przygotowania. Pozwoli nam też ze smakiem wykorzystać świąteczną rzeżuchową dekorację, zanim ta wyrośnie za bardzo. Oczyści też organizm po świątecznym obżarstwie i ukoi zmęczony żołądek. Polecamy!
SKŁADNIKI
- 1 duża cebula albo pół pęczka dymki
- 1 łyżka masła
- 500 g ziemniaków
- ok. 1 l bulionu (drobiowego, warzywnego lub resztkę rosołu)
- sól i pieprz do smaku
- ok 2 szklanki rzeżuchy
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle do zeszklenia.
- Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Cebulę i ziemniaki zalać bulionem, ugotować do miękkości
- 1,5 szklanki rzeżuchy wsypać do zupy, lekko zagotować, zmiksować na krem i doprawić do smaku.
- Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, posypane resztą rzeżuchy.
Rzeżucha i owies na wielkanocny stół