Zupa z rzeżuchy? Brzmi niepozornie, ale smakuje jak kulinarna petarda!

Kremowa zupa z rzeżuchy - smakowita dawka witamin
Autor: Shutterstock Świąteczną rzeżuchę można wykorzystać nie tylko do ozdoby czy jako dodatek do kanapek, ale także przygotować z niej pyszną zupę
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Kremowa zupa z rzeżuchy to kulinarne odkrycie, które może zaskoczyć nawet najbardziej wymagających smakoszy. Lekka, aromatyczna i pełna witamin – sprawdzi się idealnie jako świąteczna ciekawostka na stole lub jako pyszne remedium po świątecznym ucztowaniu. A przy okazji pozwala wykorzystać rzeżuchową dekorację, zanim zamieni się w mini dżunglę. Zielony detoks w najlepszym stylu – spróbuj koniecznie!

Kiedyś rzeżucha była głównie ozdobą – zieloną czuprynką wyrastającą z waty, którą dzieci z dumą zanosiły do szkoły na wielkanocny konkurs. Dziś coraz częściej wraca na salony, i to w formie… zupy! Krem z rzeżuchy to nie tylko smakowity sposób na wykorzystanie tej niepozornej rośliny, ale też prawdziwa bomba witaminowa.

Rzeżucha jest pełna witaminy C, A, K i związków siarki, które wspierają trawienie, oczyszczają organizm i wzmacniają odporność. Dzięki delikatnie pikantnemu smakowi działa jak naturalny restart po świątecznym ucztowaniu – lekko, świeżo i zdrowo. A przy tym kremowa zupa z rzeżuchy wygląda na talerzu jak wiosna zamknięta w łyżce. Idealna na świąteczny obiad lub jako zielone zakończenie świąt!

SKŁADNIKI

  • 1 duża cebula albo pół pęczka dymki
  • 1 łyżka masła
  • 500 g ziemniaków
  • ok. 1 l bulionu (drobiowego, warzywnego lub resztkę rosołu)
  • sól i pieprz do smaku
  • ok 2 szklanki rzeżuchy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle do zeszklenia.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  • Cebulę i ziemniaki zalać bulionem, ugotować do miękkości
  • 1,5 szklanki rzeżuchy wsypać do zupy, lekko zagotować, zmiksować na krem i doprawić do smaku.
  • Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, posypane resztą rzeżuchy.
Rzeżucha i owies na wielkanocny stół
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej