Kremowa zupa z rzeżuchy - smakowita dawka witamin

Kremowa zupa z rzeżuchy - smakowita dawka witamin
Autor: Shutterstock Świąteczną rzeżuchę można wykorzystać nie tylko do ozdoby czy jako dodatek do kanapek, ale także przygotować z niej pyszną zupę
łatwy
20 min
4

Dieta bezglutenowa

Dieta niskokaloryczna

Kremowa zupa z rzeżuchy jest niesłychanie prosta do przygotowania. Pozwoli nam też ze smakiem wykorzystać świąteczną rzeżuchową dekorację, zanim ta wyrośnie za bardzo. Oczyści też organizm po świątecznym obżarstwie i ukoi zmęczony żołądek. Polecamy!

SKŁADNIKI

  • 1 duża cebula albo pół pęczka dymki
  • 1 łyżka masła
  • 500 g ziemniaków
  • ok. 1 l bulionu (drobiowego, warzywnego lub resztkę rosołu)
  • sól i pieprz do smaku
  • ok 2 szklanki rzeżuchy

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle do zeszklenia.
  • Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  • Cebulę i ziemniaki zalać bulionem, ugotować do miękkości
  • 1,5 szklanki rzeżuchy wsypać do zupy, lekko zagotować, zmiksować na krem i doprawić do smaku.
  • Podawać z grzankami lub groszkiem ptysiowym, posypane resztą rzeżuchy.
Rzeżucha i owies na wielkanocny stół
Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, …

więcej