Kremowa zupa z pora - prosty przepis
2021-03-29
łatwy
40 min
4
Zupa z pora lepiej smakuje zabielona. Jeśli nie tolerujesz produktów mlecznych możesz ją zaprawić napojem sojowym. Soja ma tak wiele zalet, że powinna znaleźć się w codziennej diecie każdego, kto ceni swoje zdrowie i wyznaje zasadę - lepiej zapobiegać niż leczyć.
SKŁADNIKI
- 2 średnie pory, umyte, pokrojone w cienkie krążki
- 2-3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę (ok. 300 g)
- 2 ząbki czosnku, obrane i drobno pokrojone
- 2 łyżki masła lub margaryny roślinnej
- 500 ml wywaru z warzyw
- 500 ml naturalnego napoju sojowego, alternatywy dla mleka
- sól i grubo mielony pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
- garść posiekanej pietruszki bądź szpinaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Pory, ziemniaki i czosnek wrzuć na patelnię z masłem roślinnym. Smaż, aż zacznie skwierczeć, a następnie zdejmij z ognia.
- Przykryj patelnię pokrywką i duś przez ok. 10 minut.
- Dolej wywar oraz napój sojowy Alpro soya. Następnie przypraw do smaku.
- Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
- Dodaj pietruszkę lub szpinak i gotuj przez kolejne 5 minut.
- Gdy warzywa będą miękkie odlej wywar.
- Zmiksuj warzywa aż będą miały kremowa konsystencję powoli dodając gorący wywar.
- Dopraw i podgrzej ponownie przed podaniem.