Kremowa zupa z pora - prosty przepis

2021-03-29
materiały prasowe Alpro Soya
Kremowa zupa z porów
Autor: thinkstockphotos.com Zupę z pora można zabielić napojem sojowym
łatwy
40 min
4

Zupa z pora lepiej smakuje zabielona. Jeśli nie tolerujesz produktów mlecznych możesz ją zaprawić napojem sojowym. Soja ma tak wiele zalet, że powinna znaleźć się w codziennej diecie każdego, kto ceni swoje zdrowie i wyznaje zasadę - lepiej zapobiegać niż leczyć.

SKŁADNIKI

  • 2 średnie pory, umyte, pokrojone w cienkie krążki
  • 2-3 ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę (ok. 300 g)
  • 2 ząbki czosnku, obrane i drobno pokrojone
  • 2 łyżki masła lub margaryny roślinnej
  • 500 ml wywaru z warzyw
  • 500 ml naturalnego napoju sojowego, alternatywy dla mleka
  • sól i grubo mielony pieprz do smaku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • garść posiekanej pietruszki bądź szpinaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pory, ziemniaki i czosnek wrzuć na patelnię z masłem roślinnym. Smaż, aż zacznie skwierczeć, a następnie zdejmij z ognia.
  • Przykryj patelnię pokrywką i duś przez ok. 10 minut.
  • Dolej wywar oraz napój sojowy Alpro soya. Następnie przypraw do smaku.
  • Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Dodaj pietruszkę lub szpinak i gotuj przez kolejne 5 minut.
  • Gdy warzywa będą miękkie odlej wywar.
  • Zmiksuj warzywa aż będą miały kremowa konsystencję powoli dodając gorący wywar.
  • Dopraw i podgrzej ponownie przed podaniem.
materiały prasowe Alpro Soya