Kremowa zupa z dyni z glonami wakame i octem balsamicznym. Trzymaj przepis Michała Molendy

2024-12-10
Michał Molenda
Kremowa zupa z dyni z glonami wakame i octem balsamicznym. Trzymaj przepis Michała Molendy
Autor: Trzymaj przepis Aromatyczna zupaz dyni z oryginalnymi dodatkami wg przepisu Michała Molendy
łatwy
30 min
4

Dieta wegetariańska

Dieta niskokaloryczna

Kremową zupą z dyni wg Michała Molendy rozpoczynamy nasz nowy cykl Trzymaj przepis, w którym znajdziecie 3 powiązane tematycznie przepisy. Zupa z dyni to jesienny must have, szczególnie gdy jej smak podkręcimy mniej oczywistymi składnikami, zgodnie ze wskazówkami mistrza kuchni.

SKŁADNIKI

  • 1 dynia (np. hokkaido)
  • 200 g cebuli
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 500 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego)
  • 250 ml mleka kokosowego
  • Przyprawy: curry, papryka wędzona, papryka słodka, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, sól, pieprz
  • Glony wakame
  • Ocet balsamiczny
  • Garść pestek dyni
  • Garść zmielonych orzechów laskowych

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dynię obierz i pokrój, przyprawy wymieszaj.
  • W garnku rozgrzej oliwę z dodatkiem masła, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek i dynię. Smaż 3-4 minuty, ale niech dynia pozostanie lekko chrupiąca.
  • Dodaj przyprawy, a także sól i pieprz.
  • Dodaj bulion i gotuj ok 30 minut. Zblenduj zupę na gładki krem, dodaj mleczko kokosowe, glony, skrop całość octem balsamicznym. Podawaj natychmiast posypaną podprażonymi pestkami dyni i orzechami.
Kulinarne marzenia każdej jesieniary. Trzymaj przepis odcinek 1. Dynia
Michał Molenda