Kremowa zupa z dyni z glonami wakame i octem balsamicznym. Trzymaj przepis Michała Molendy
2024-12-10
łatwy
30 min
4
Dieta wegetariańska
Dieta niskokaloryczna
Kremową zupą z dyni wg Michała Molendy rozpoczynamy nasz nowy cykl Trzymaj przepis, w którym znajdziecie 3 powiązane tematycznie przepisy. Zupa z dyni to jesienny must have, szczególnie gdy jej smak podkręcimy mniej oczywistymi składnikami, zgodnie ze wskazówkami mistrza kuchni.
SKŁADNIKI
- 1 dynia (np. hokkaido)
- 200 g cebuli
- 2–3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka masła
- 500 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego)
- 250 ml mleka kokosowego
- Przyprawy: curry, papryka wędzona, papryka słodka, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, sól, pieprz
- Glony wakame
- Ocet balsamiczny
- Garść pestek dyni
- Garść zmielonych orzechów laskowych
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Dynię obierz i pokrój, przyprawy wymieszaj.
- W garnku rozgrzej oliwę z dodatkiem masła, dodaj cebulę pokrojoną w kostkę, czosnek i dynię. Smaż 3-4 minuty, ale niech dynia pozostanie lekko chrupiąca.
- Dodaj przyprawy, a także sól i pieprz.
- Dodaj bulion i gotuj ok 30 minut. Zblenduj zupę na gładki krem, dodaj mleczko kokosowe, glony, skrop całość octem balsamicznym. Podawaj natychmiast posypaną podprażonymi pestkami dyni i orzechami.
Kulinarne marzenia każdej jesieniary. Trzymaj przepis odcinek 1. Dynia