Kremowa zupa chrzanowa z jajkiem i czipsem z boczku - hit na Wielkanoc i nie tylko!
2022-04-01
łatwy
45 min
4
Kremowa zupa chrzanowa z jajkiem i czipsem z boczku to alternatywna propozycja dla tych, którym znudził się już żurek i barszcz na Wielkanoc. Zupa ma aksamitną konsystencję, chrzanowy smak i oryginalny wygląd. Tę zupę można przygotować nie tylko na święta, doskonale urozmaici też okazje.
SKŁADNIKI
- 1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego
- 3 kiełbaski białe
- 4 duże ziemniaki
- 200 g tartego, ostrego chrzanu
- 1 ząbek czosnku
- 125 ml słodkiej 30% śmietanki
- 30 dkg surowego wędzonego boczku (w miarę chudego, najlepiej od razu w cieniutkich plastrach)
- 6 jajek
- sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki oleju
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować w bulionie.
- Gdy ziemniaki się gotują, podsmażyć na oleju kiełbasę, dodać do gotującej się zupy, zmniejszyć ogień
- Plastry boczku wysmażyć na patelni na kruche czipsy, odłożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
- Jaja ugotować na twardo.
- Ugotowaną kiełbasę wyłowić z garnka, odłożyć do lekkiego ostygnięcia.
- Do bulionu z ziemniakami dodać chrzani śmietankę a następnie zmiksować na gładki krem.
- Zupę podawać z kiełbasą pokrojoną w plasterki oraz jajkiem na twardo. Ozdobić czipsami z boczku.
Żurek czy barszcz biały? Która wielkanocna zupa jest lepsza?