Kremowa zupa chrzanowa z jajkiem i czipsem z boczku - hit na Wielkanoc i nie tylko!

Kremowa zupa chrzanowa z jajkiem i czipsem z boczku - hit na Wielkanoc i nie tylko!
Autor: Shutterstock Kremowa zupa chrzanowa pysznie smakuje i świetnie prezentuje się na stole.
łatwy
45 min
4

Kremowa zupa chrzanowa z jajkiem i czipsem z boczku to alternatywna propozycja dla tych, którym znudził się już żurek i barszcz na Wielkanoc. Zupa ma aksamitną konsystencję, chrzanowy smak i  oryginalny wygląd. Tę zupę można przygotować nie tylko na święta, doskonale urozmaici też okazje.

Składniki

1,5 litra bulionu drobiowo-warzywnego

3 kiełbaski białe

4 duże ziemniaki

200 g tartego, ostrego chrzanu

1 ząbek czosnku

125 ml słodkiej 30% śmietanki

30 dkg surowego wędzonego boczku (w miarę chudego, najlepiej od razu w cieniutkich plastrach)

6 jajek

sól, pieprz do smaku

3 łyżki oleju

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

Ziemniaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ugotować w bulionie.

Gdy ziemniaki się gotują, podsmażyć na oleju kiełbasę, dodać do gotującej się zupy, zmniejszyć ogień

Plastry boczku wysmażyć na patelni na kruche czipsy, odłożyć na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć nadmiar tłuszczu.

Jaja ugotować na twardo.

Ugotowaną kiełbasę wyłowić z garnka, odłożyć do lekkiego ostygnięcia.

Do bulionu z ziemniakami dodać chrzani śmietankę a następnie zmiksować na gładki krem.

Zupę podawać z kiełbasą pokrojoną w plasterki oraz jajkiem na twardo. Ozdobić czipsami z boczku.

Anna Śmiałek

Pomysłodawczyni i redaktorka prowadząca serwis beszamel.pl. Swoją pasję i hobby, jakim są kulinaria, połączyła z pracą. Zadowolona w towarzystwie ludzi, którzy cenią sobie dobre jedzenie i ciekawą rozmowę. Wciąż głodna nowych wyzwań, ...

więcej
Podziel się opinią
Grupa ZPR Media sprzeciwia się głoszeniu opinii noszących znamiona mowy nienawiści przepełnionych pogardą czy agresją. Jeśli widzisz komentarz, który jest hejtem, powiadom nas o tym, klikając zgłoś. Więcej w REGULAMINIE