Kremowa zupa brokułowa z kiełbasą parówkową

Kremowa zupa brokułowa z kiełbasą parówkową
Autor: Shutterstock.com Kremowa zupa brokułowa z kiełbasą parówkową
łatwy
30 min
4

Kremowa zupa brokułowa z kiełbasą porówkową to szczodry posiłek jednogarnkowy. Jest tu wszystko! Warzywa, trochę mięsa, stopiony ser. Jest treść i aromat. Przepyszne połączenie ulubionych przysmaków w jedno sycące danie. Koniecznie wypróbuj, gdy chłód na zewnątrz zamraża ciało i potrzebujesz czegoś na rozgrzewkę. 

SKŁADNIKI

  • 2 łyżki masła
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 2 średnie marchewki, pokrojone w słupki lub cienkie plasterki
  • 1 łyżeczka granulowanego czosnku
  • 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 szklanki pełnego mleka 
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • 450 g mrożonych różyczek brokułów
  • 1 szklanka posiekanego ostrego lub łagodnego sera cheddar
  • 250-330 g kiełbasy parówkowej, pokrojonej na grubsze plasterki
  • sól i pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • W dużym garnku rozpuść masło. Dodaj cebulę i marchewki. Smaż, aż cebula będzie prawie przezroczysta.
  • Dodaj czosnek i smaż przez około 2 do 3 minut.
  • Do smażonych warzyw dodaj brokuły oraz bulion. Mleko wymieszaj z mąką ziemniaczaną i również wlej do zupy.
  • Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut lub do miękkości brokułów.
  • Dodaj kiełbasę i podgrzewaj jeszcze 2 minuty. 
  • Zupę zdejmij z ognia. Dodaj starty ser i mieszaj do rozpuszczenia. 
  • Podawaj z pajdą chleba lub kawałkiem chrupiącej bułki. 
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?

Zupa pomidorowa - 13 fantastycznych przepisów na pomidorówkę

Adrianna Ewa Stawska-Ostaszewska

Redaktorka serwisu kulinarnego Beszamel.pl Dziennikarka, tłumaczka, pisarka. Szefowa kuchni i koneserka smaku. Niestrudzona popularyzatorka historii kultur kulinarnych, kuchni regionalnych i narodowych. Autorka książek: „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” (wyd. Harde, 2019), „Polska Księga …

więcej