Kremowa zupa brokułowa z kiełbasą parówkową
2021-12-22
łatwy
30 min
4
Kremowa zupa brokułowa z kiełbasą porówkową to szczodry posiłek jednogarnkowy. Jest tu wszystko! Warzywa, trochę mięsa, stopiony ser. Jest treść i aromat. Przepyszne połączenie ulubionych przysmaków w jedno sycące danie. Koniecznie wypróbuj, gdy chłód na zewnątrz zamraża ciało i potrzebujesz czegoś na rozgrzewkę.
SKŁADNIKI
- 2 łyżki masła
- 1 mała cebula, posiekana
- 2 średnie marchewki, pokrojone w słupki lub cienkie plasterki
- 1 łyżeczka granulowanego czosnku
- 2 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 szklanki pełnego mleka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej (skrobi)
- 450 g mrożonych różyczek brokułów
- 1 szklanka posiekanego ostrego lub łagodnego sera cheddar
- 250-330 g kiełbasy parówkowej, pokrojonej na grubsze plasterki
- sól i pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- W dużym garnku rozpuść masło. Dodaj cebulę i marchewki. Smaż, aż cebula będzie prawie przezroczysta.
- Dodaj czosnek i smaż przez około 2 do 3 minut.
- Do smażonych warzyw dodaj brokuły oraz bulion. Mleko wymieszaj z mąką ziemniaczaną i również wlej do zupy.
- Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień do średniego i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut lub do miękkości brokułów.
- Dodaj kiełbasę i podgrzewaj jeszcze 2 minuty.
- Zupę zdejmij z ognia. Dodaj starty ser i mieszaj do rozpuszczenia.
- Podawaj z pajdą chleba lub kawałkiem chrupiącej bułki.
Beszamel - Brokuły - dlaczego warto je jeść? Jakie mają właściwości?