Krem z soczewicy z jarmużem i cukinią
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          45 min
      
      
        
          4
      
    W sezonie na cukinię wypróbuj przepis na zupę krem z soczewicy z cukinią i jarmużem. Gęsty, delikatny krem z soczewicy jest sycący i lekkostrawny, warto zastąpić nim pierwsze danie albo przygotować jako oddzielny posiłek. Podajemy przepis na wyśmienity krem z soczewicy z jarmużem i cukinią.
SKŁADNIKI
- 140 g zielonej soczewicy
 - 100 g umytego, odsączonego i pokrojonego jarmużu
 - 300 g umytej, osuszonej i pokrojonej cukinii
 - 50 g posiekanej cebuli szalotki
 - 1 duży ząbek czosnku
 - szklanka wywaru warzywnego
 - olej rzepakowy do smażenia
 - sól, pieprz
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę zalać 2 filiżankami wody i gotować przez ok. 20-30 minut.
 - Na oleju udusić szalotkę, gdy się zeszkli, dodać czosnek i cukinię, dusić jeszcze przez 10 minut.
 - Do soczewicy dodać jarmuż, cebulę i cukinię, całość gotować przez 5 minut.
 - Ugotowane warzywa zmiksować, dodać wywar warzywny, doprawić solą i pieprzem.