Krem z soczewicy z jarmużem i cukinią
2021-03-29
łatwy
45 min
4
W sezonie na cukinię wypróbuj przepis na zupę krem z soczewicy z cukinią i jarmużem. Gęsty, delikatny krem z soczewicy jest sycący i lekkostrawny, warto zastąpić nim pierwsze danie albo przygotować jako oddzielny posiłek. Podajemy przepis na wyśmienity krem z soczewicy z jarmużem i cukinią.
SKŁADNIKI
- 140 g zielonej soczewicy
- 100 g umytego, odsączonego i pokrojonego jarmużu
- 300 g umytej, osuszonej i pokrojonej cukinii
- 50 g posiekanej cebuli szalotki
- 1 duży ząbek czosnku
- szklanka wywaru warzywnego
- olej rzepakowy do smażenia
- sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Soczewicę zalać 2 filiżankami wody i gotować przez ok. 20-30 minut.
- Na oleju udusić szalotkę, gdy się zeszkli, dodać czosnek i cukinię, dusić jeszcze przez 10 minut.
- Do soczewicy dodać jarmuż, cebulę i cukinię, całość gotować przez 5 minut.
- Ugotowane warzywa zmiksować, dodać wywar warzywny, doprawić solą i pieprzem.