Krem z marchewki: przepis na pyszną zupę

Krem z marchewki
Autor: thinkstockphotos.com Zupa krem z marchewki stanowi dobry sposób na to, by przekonać do warzyw także najmłodszych domowników
łatwy
30 min
4

Prawdziwa karotenowa bomba! Zupę krem z marchewki można ugotować na wywarze mięsnym lub – w wersji wegetariańskiej, dietetycznej – na wodzie i podprawić masłem, mlekiem lub łyżką śmietany. Sprawdź nasz przepis na pyszny krem z marchewki.

SKŁADNIKI

  • 3–4 marchewki
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • kilka gałązek natki pietruszki
  • ziemniak
  • listek laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3–4 szklanki wody lub rosołu drobiowego
  • sok z cytryny
  • łyżka masła lub śmietany
  • sól

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Warzywa obierz, umyj, pokrój w kostkę, zalej wrzącą wodą lub rosołem, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i natkę.
  • Ugotuj do miękkości (15–20 minut, w szybkowarze: 5–7 minut), odcedź, wywar zachowaj.
  • Wyjmij liść laurowy, natkę i ziele angielskie, warzywa zmiksuj blenderem, połącz z wywarem.
  • Zupę podgrzej, przypraw solą i sokiem z cytryny, dodaj masło lub śmietanę.
Joanna Anczura
więcej