Krem z marchewki: przepis na pyszną zupę
      2021-03-29
      
          
      
    
    
    
    
    
  
                  
          
          łatwy
      
      
        
          30 min
      
      
        
          4
      
    Prawdziwa karotenowa bomba! Zupę krem z marchewki można ugotować na wywarze mięsnym lub – w wersji wegetariańskiej, dietetycznej – na wodzie i podprawić masłem, mlekiem lub łyżką śmietany. Sprawdź nasz przepis na pyszny krem z marchewki.
SKŁADNIKI
- 3–4 marchewki
 - pietruszka
 - kawałek selera
 - kilka gałązek natki pietruszki
 - ziemniak
 - listek laurowy
 - 3 ziarna ziela angielskiego
 - 3–4 szklanki wody lub rosołu drobiowego
 - sok z cytryny
 - łyżka masła lub śmietany
 - sól
 
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa obierz, umyj, pokrój w kostkę, zalej wrzącą wodą lub rosołem, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i natkę.
 - Ugotuj do miękkości (15–20 minut, w szybkowarze: 5–7 minut), odcedź, wywar zachowaj.
 - Wyjmij liść laurowy, natkę i ziele angielskie, warzywa zmiksuj blenderem, połącz z wywarem.
 - Zupę podgrzej, przypraw solą i sokiem z cytryny, dodaj masło lub śmietanę.