Krem z marchewki: przepis na pyszną zupę
2021-03-29
łatwy
30 min
4
Prawdziwa karotenowa bomba! Zupę krem z marchewki można ugotować na wywarze mięsnym lub – w wersji wegetariańskiej, dietetycznej – na wodzie i podprawić masłem, mlekiem lub łyżką śmietany. Sprawdź nasz przepis na pyszny krem z marchewki.
SKŁADNIKI
- 3–4 marchewki
- pietruszka
- kawałek selera
- kilka gałązek natki pietruszki
- ziemniak
- listek laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 3–4 szklanki wody lub rosołu drobiowego
- sok z cytryny
- łyżka masła lub śmietany
- sól
PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU
- Warzywa obierz, umyj, pokrój w kostkę, zalej wrzącą wodą lub rosołem, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i natkę.
- Ugotuj do miękkości (15–20 minut, w szybkowarze: 5–7 minut), odcedź, wywar zachowaj.
- Wyjmij liść laurowy, natkę i ziele angielskie, warzywa zmiksuj blenderem, połącz z wywarem.
- Zupę podgrzej, przypraw solą i sokiem z cytryny, dodaj masło lub śmietanę.